Ferenc pápa kérése a muszlim vezetőktől

Tony Gentile / Reuters
Ferenc pápa arra szólította fel a világ muszlim vezetőit, hogy ítéljék el az iszlám nevében véghez vitt terrorizmust  – írja a BBC. A Rómába visszautazó pápa a repülő fedélzetén tartott beszédében azt mondta, érti a kárt, amit az iszlám terrorizmushoz való kapcsolásának sztereotípiája okozott. Ferenc pápa épp három napos törökországi útjáról tért vissza, ahol a hitek közti eltéréseket vitatták meg. A pápa elítélte azokat, akik azt állítják, minden muszlim terrorista, "ahogy azt sem mondhatjuk, hogy minden keresztény fundamentalista". Isztambulban a pápa felszólított a keresztényüldözés befejezésére a Közel-Keleten.

Egy közös nyilatkozatban Ferenc pápa és I. Bartholomaiosz pátriárka kijelentették, nem nyugszanak bele egy keresztények nélküli Közel-Keletbe. A konstantinápolyi pátriárka a világ 250 millió ortodox keresztényének szellemi vezetője.

A közös nyilatkozatban a vallási vezetők aggodalmukat fejezik ki a jelenlegi iraki, szíriai és közel-keleti helyzet miatt. "Sok testvérünket üldözik és kényszerítik otthonaik elhagyására. Úgy tűnik, hogy az emberi élet értéke elveszett, úgy tűnik, hogy az ember többé nem számít, más érdekek miatt fel lehet áldozni. Gyászos módon ez mind többekből közönyt vált ki."

A pátriárka és a pápa békére szólított fel Ukrajnában is. „Imádkozunk a békéért Ukrajnában is, egy ősi keresztény hagyományokkal rendelkező országban. Felszólítunk minden érintett pártot, hogy a párbeszéd és a nemzetközi jog iránti tisztelet ösvényét kövessék, a konfliktus véget vetése céljából, és hogy minden ukrán harmóniában élhessen".

Ferenc pápa török útja során találkozott az ország főrabbijával is, szombaton pedig a Kék Mecsetben imádkozott.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.