Ferenc pápa keményen beolvasott az egész világnak

Soha ennyi állam- és kormányfő nem járt egyszerre az ENSZ New York-i központjában, mint ezen a hétvégén. A világszervezet főtitkára Ferenc pápától várta, hogy a tőle megszokott kemény szavakkal ráébressze a magas rangú társaságot: beszéd helyett végre cselekedniük kell, ha meg akarják állítani a klímaváltozást.
New York közlekedése mindig kaotikus, de ami ezekben a napokban történik, az még a helyieknek is sok. Egyszerre van a városban közel 150 állam- és kormányfő, valamint Ferenc pápa, ami soha nem látott biztonsági intézkedésekkel jár. A Central Park jelentős részét fekete kerítéssel zárták le, ahova csak biztonsági átvizsgálás után lehetett belépni, ugyanis tegnap itt hajtott át a pápa konvoja, benne az apró fekete Fiattal, amely a szerény életmódot folytató Ferenc pápát szállítja.
Fotó: Adrees Latif / Reuters

Sok más helyszín mellett az ENSZ épületeit is csak nagy nehézségek árán lehet megközelíteni, ezekben ugyanis a világszervezet egyik legfontosabb csúcstalálkozója kezdődött pénteken. Soha ennyi állam- és kormányfő nem érkezett még ENSZ-csúcstalálkozóra. Angela Merkel német kancellár hét éve tette tiszteletét utoljára, Vlagyimir Putyin orosz elnök pedig tíz éve először vett részt ENSZ-csúcstalálkozón. Hszi Csin-ping kínai elnök államfői a tisztségében először járt a világszervezet központjában.

A The New York Times megjegyzi: rajtuk kívül diktátorok, hercegek és populista vezetők olyan sora jelenik meg a „történelmi" találkozón, akiket ritkán látni az üvegfalú ENSZ-palotában. A csúcstalálkozó egyik legfontosabb napja hétfőn lesz, amikor reggel Barack Obama amerikai, majd röviddel utána Vlagyimir Putyin orosz elnök szólal fel. Ők később egymással is leülnek tárgyalni – erre közel egy éve nem volt példa. Magyarországot Áder János köztársasági elnök képviseli, aki pénteken magyar idő szerint késő este, lapzártánk után szólalt fel.

A magas rangú vezetők égető kérdésekre próbálnak választ találni. A találkozó célja, hogy elfogadjanak 17 Fenntartható Fejlesztési Célt, amelyek között olyan kérdések vannak, mint a nemek közötti egyenlőség, az oktatás vagy a gazdasági egyenlőtlenségek csökkentése. De a világ ennél is jobban fog figyelni arra, mire jutnak a világ vezetői az olyan kulcsfontosságú kérdésekben, mint a globális klímaváltozás elleni harc, a történelmi méreteket öltő menekültválság, illetve a szíriai konfliktus.

Helyi idő szerint péntek reggel, még napirend előtt Ferenc pápa szólt a világ vezetőihez. Ban Ki-mun ENSZ-főtitkár a népszerű, ám a kemény szavaktól sem tartózkodó pápától várta, hogy „odacsap", és cselekvésre ösztönzi a magas rangú társaságot. Nem kellett csalódnia. A katolikus egyházfő számos globális problémát érintett, többek közt szót emelt a közel-keleti háborúk, a rabszolgaság és a drogkereskedelem ellen, miközben méltatta az Irán és tárgyalópartnerei között létrejött nukleáris megállapodást.

Beszédének leghangsúlyosabb témája ismét a környezetvédelem és a szegénység volt, illetve a kettő kapcsolata. Üres, csupán a lelkiismeret megnyugtatására alkalmas közlemények és szólamok helyett konkrét lépéseket sürgetett, hiszen, mint mondta, a természetes környezetünk pusztulása tovább szélesíti a gazdasági és társadalmi egyenlőtlenségeket. „A környezetben okozott kár tehát az emberiségnek okoz kárt", mondta a pápa, aki ezúttal anyanyelvén, spanyolul beszélt. „A természet kihasználása és pusztítása együtt jár a könyörtelen kirekesztéssel. A hatalom és anyagi jólét iránti önző és határtalan vágyódás ahhoz vezet, hogy rosszul használjuk fel a természeti kincseket, valamint ahhoz, hogy kirekesztjük azokat, akik gyengék és hátrányos helyzetben vannak", mondta a pápa. „A szegények azok, akik a leginkább szenvednek az ilyen vétkeink miatt."

Kína fontos környezetvédelmi bejelentésre készül

Ferenc pápa távozása után egy nappal ismét jelentős vendég érkezett a Fehér Házba: Barack Obama kínai kollégáját, Hszi Csin-pinget fogadta csütörtök este. A több mint kétórás, vacsorával egybekötött kötetlen beszélgetés után pénteken kerül sor a hivatalos kétoldalú tárgyalásokra és a díszvacsorára. Amerikai sajtójelentések szerint Hszi bejelenti Washingtonban, hogy Kína szén-dioxid-kereskedelmi kvótarendszert vezet be, így próbálva csökkenteni az ország károsanyag-kibocsátását. Kína felelős a világ szén-dioxid-kibocsátásának közel egyharmadáért. Obama és Hszi tavaly kötöttek történelmi jelentőségű klímaegyezményt a károsanyag-kibocsátás csökkentéséről, a kvótarendszer ennek eléréséhez kulcsfontosságú. A helyzet iróniája, hogy Obama kvótajavaslatát a szenátus megbuktatta, így az amerikai elnök a szénerőművek megregulázásával csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.