Szelet vet és vihart arat Ferenc pápa

Politikai állásfoglalással ér fel Ferenc pápa új enciklikája, amelyben a katolikus egyházfő összefogást hirdet a környezet és az állatvilág védelmében. A kiszivárgott dokumentum egyértelműen az embert, a kapitalizmust és a konzumszemléletet teszi felelőssé az ökológiai problémákért.

Vándorprédikátorok gyakran fenyegetőztek a világvégével, mindent elborító tengerekkel és feltartóztathatatlanul elsüllyedő hegyekkel. Amiről Ferenc pápa beszél, az nem legenda, hanem valós probléma: a klímaváltozás. Politikusok és környezetvédők gyakran beszélnek róla, a közvélemény jelentős része azonban nem akar tudomást venni a veszélyről. A profithajhász kapitalizmust és a fogyasztói szemléletet gyakran bíráló katolikus egyházfő úgy gondolja, indokolt megszólalnia az ügyben, mivel szerinte nemcsak a környezetünk, hanem az emberi együttélés alapjai forognak kockán.

Trópusi vihar nehezítette Ferenc pápa januári látogatását a Fülöp-szigeteken
Trópusi vihar nehezítette Ferenc pápa januári látogatását a Fülöp-szigeteken
Stefano Rellandini / Reuters

Jó fél évvel a decemberi párizsi ENSZ-klímacsúcs előtt a pápa riadót fúj, és az ökológiának szentelt enciklikával, azaz körlevéllel akarja a figyelmet felhívni a klímaváltozásra és annak következményeire. A politikai állásfoglalásnak tekintett, eddig titokban tartott enciklikát hivatalosan csak ma bocsátják ki, de a 200 oldalas dokumentum kiszivárgott, méghozzá egyenesen a L’Espresso című hetilap honlapjára. Federico Lombardi vatikáni szóvivő gazságnak nevezte a közlést, szerinte a sajtóhoz eljuttatott anyag csak egy tervezet. A szöveg tartalmát azonban nem cáfolta. Megfigyelők a kiszivárogtatás mögött a katolikus egyház „vaskonzervatív” köreit gyanítják, amelyek így akarják gyengíteni a történelminek mondott enciklika hatóerejét és akadályozni Ferenc reformjait. A „zöld körlevél” szakít a hagyományokkal: nem latinul, hanem olaszul íródott.

Az enciklikában „a hit globális pásztora” élesen bírálja azt a nemtörődömséget, amelyet az emberek tanúsítanak a természettel szemben. Hogy lehet helyreállítani az egyensúlyt a teremtés és a teremtmények között? – teszi fel a kérdést. A klímaváltozás és következményei elsősorban a fejlődő világ szegényeit sújtják, a pápa szemében mindezért a kapitalizmus és a konzumszemlélet felelős. A föld védelme érdekében új szövetséget, új szolidaritást sürget. – Az embernek nem uralnia, hanem védenie, gondoznia kell a természetet – szól az üzenet. Figyelemre méltó, hogy a körlevél Assisi Szent Ferenc Naphimnuszára utal. A ferences rend alapítója 1226-ban bekövetkezett halála előtt az égitesteket, a levegőt, a vizet és persze az embereket élelemmel ellátó anyaföldet dicsőítette.

Az enciklika – mielőtt elérkezik az új klímavédelmi célokat elfogadni hivatott párizsi csúcsértekezletre – világ körüli promóciós körutat tesz. Bár Ferenc a párbeszéd és az összefogás mellett érvel, a dokumentum kapcsán heves vita várható, főleg az atomenergiát favorizáló országokban, az egyházfő ugyanis nem pártolja a nukleáris erőműveket. Kiderült az is, hogy befolyásos agráripari és energetikai lobbicsoportok, például az Exxon olajkonszern képviselői is jártak a pápánál, s prezentációikkal azt az üzenetet közvetítették, hogy szerintük a klímaproblémák nem írhatók az emberi tevékenység számlájára. A Spiegel Online úgy tudja, hogy egyházi méltóságok is ebben a szellemben foglaltak állást. Donald Wuerl washingtoni érsek állítólag azt hangoztatta, hogy bármennyire is fontos a környezetvédelem, az nem veszélyeztetheti a gazdasági fejlődést.

Az olasz sajtó szerint a körlevél a katolikus egyházban is heves viharokat fog kiváltani. Az argentin származású pápa az emberi élet és méltóság védelme mellett a katolikusokat a születésszabályozásra buzdítja, és a lelkiismereti szabadságot hangsúlyozza. Ahogy a La Stampa látja: Ferenc konstruktív és nem visszahúzó erőként kívánja látni a katolikus egyházat a XXI. században.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.