Fényképek Kína állítólagos lopakodó harci gépéről

Vita kezdődött szerdán a kínai központi sajtóban bizonyos fényképekről, amelyek állítólag a fejlesztés alatt álló kínai lopakodó harci repülőgépről készültek, és felkerültek az internetre.

A képek - ha valódinak bizonyulnak - rámutatnak, milyen gyors ütemben korszerűsödnek a kínai fegyveres erők. A szakértők felhívják ugyanakkor a figyelmet, hogy ezt a géptípust csak hosszú évek múlva lehet majd hadrendbe állítani. A védelmi minisztérium egyelőre nem reagált a sajtó kérdéseire. A légierő egyik parancsnoka azonban 2009-ben már közölte, hogy Kína újabb generációs harci gépei rövidesen megkezdik a próbarepüléseket. Szerdán a Global Times kínai és angol nyelvű változata is a címoldalán közölt cikkeket a fotókról, amelyek állítólag a készülő J-20-ast ábrázolják, beszámol a visszhangról is, amelyeket a képek világszerte keltettek. Az elsők még a múlt héten kerültek föl katonai témákkal foglalkozó, nem hivatalos webhelyekre.

Chengdu J-20 a kifutópályán
What is reported to be a Chinese stealth fighter, is seen in Chengdu, Sichuan province, January 5, 2011. The U.S. military believes the aircraft is a J-20 stealth fighter prototype. The picture was supplied by Kyodo news agency on January 6, 2011. REUTERS/Kyodo (CHINA - Tags: MILITARY POLITICS SCI TECH IMAGES OF THE DAY) THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS. JAPAN OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN JAPAN. YES

A lap nem foglalt állást a hitelességük ügyében, de egyes kommentárok szerint kiszámított kiszivárogtatásról lehet szó, figyelembe véve a kínai sajtó állami ellenőrzését, és azt, hogy a cenzorok nem vették le a képeket az internetről. A katonai repüléssel foglalkozó internetes oldalak szerint a képek a csengtui (Chengdu) repülőgép-fejlesztő intézet repterén készültek, Délnyugat-Kínában. A gép gurulási gyakorlatok közben látható, de eléggé távolról. Ez a repülési gyakorlatokat megelőző kísérleti szakasz. Méretét tekintve a korábban képzeltnél nagyobb, ami az Aviation Week amerikai szaklap szerint arra utal, hogy nehezebb fegyvereket képes nagyobb távolságra szállítani. Szakértők szerint a Chengdu J-20 kódnéven futó gép nagyobb és nehezebb, mint a két összehasonlítható vetélytárs, az orosz Szuhoj T-50 és az amerikai F-22 Raptor.

Az Asahi Szimbun japán lap értesülése szerint a gép ebben a hónapban kezdte a próbarepüléseket, és 2017-ben tervezik hadrendbe állítani. Tajvanban viszont kételkednek abban, hogy Kína eljutott a műszaki fejlődés ilyen magas fokára. Sen I-ming (Shen I-ming) hírszerzési ügyekért felelős védelmi miniszterhelyettes a parlament védelmi bizottságában az mondta, hogy a fényképek hitelessége kétséges.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.