Fénykép jelent meg Kim Dzsong Il legkisebb fiáról

Észak-Koreában a KCNA állami hírügynökség csütörtökön első alkalommal közölt fényképet Kim Dzsong Il főtitkár legkisebb fiáról, lehetséges utódjáról.

Észak-Korea csütörtökön első ízben tett közzé fényképet Kim Dzsong Il phenjani vezető kijelölt örököséről. A Rodong Sinmun (Munka Újság) című pártlap főoldalán a magas rangú pártfunkcionáriusokat ábrázoló csoportképen Kim Dzsong Ün apjától jobbra, katonai vezetők között ülve látható. A jelenleg 27 éves fiatalember nagyon hasonlít nagyapjára, a KNDK-t megalapító Kim Ir Szenre.

A Koreai Munkapárt konferenciája szerdán a párt központi bizottságának tagjává, valamint a párt központi katonai bizottságának helyettes vezetőjévé nevezte ki a helyiek által Ifjú tábornoknak nevezett Kim Dzsong Ün-t. Az utóbbi testületben helyet kapott a jelenlegi phenjani vezető sógora, a szürke eminenciásként emlegetett Csang Szong Thek is. A szöuli elemzők már több ízben jelezték, hogy a Kim-klán harmadik generációjának első lépéseit várhatóan az „uralkodóház” egyik idősebb tagja fogja a háttérből pártfogolni. A gyakorlatilag régensi szerepkörrel kapcsolatban Csang személye már évekkel korábban felmerült: a betegeskedő phenjani vezető tavaly áprilisban nevezte ki sógorát az ország elsőszámú döntéshozó testületének, a nagyhatalmú nemzetvédelmi bizottságnak tagjává.

Csang tanulmányait a Kim Ir Szen Egyetemen és Moszkvában folytatta, majd a helyi KISZ vezetője lett. A szöuli hírszerzési értesülések szerint több ízben is voltak súrlódásai Kim Dzsong Illel, aminek eredményeképpen 2004-ben házi őrizetbe is helyezték. A jelenleg 64 éves Csang felesége Kim Dzsong Il húga, a korábban könnyűipari miniszterként tevékenykedett Kim Kjong Hi. A húg az elmúlt másfél évben tért vissza a hatalom közelébe: állítólagos alkoholproblémáit követően többször is részt vett bátyjának „helyszíni útmutatásain”. Kim Kjong Hi hétfőn tábornoki rangot kapott, majd szerdán kinevezték a Koreai Munkapárt politikai bizottságának tagjává. Ezzel egyértelművé vált, hogy a házaspár fogja egyengetni a Kim-klán legifjabb szereplőjének első lépéseit.

Csütörtökön két éves kihagyás után katonai tárgyalásokra is sor került a két Korea között a 38. szélességi fok mentén húzódó fegyverszüneti vonalnál fekvő Panmindzsonban. A két órán át tartó megbeszélés különösebb eredmény nélkül ért véget. A dél-koreai fél elsősorban az ország haditengerészetének állományába tartozó Cshonan (Mennyei Béke) korvett márciusi elsüllyedésével kapcsolatosan kért magyarázatot és bocsánatkérést az északi hadseregtől. A hadihajó katasztrófája 46 tengerész halálát okozta: az Egyesült Államok kezdetben nem talált összefüggést a Cshonan elsüllyedése és a KNDK között, de májusban Dél-Korea az általa vezetett nemzetközi vizsgálóbizottság eredményeire hivatkozva a KNDK felelősségét állapította meg.

A katonai tárgyalásokra még szeptember 15-én az északi fél tett javaslatot, hogy megoldást találjanak a Sárga-tenger vitatott hovatartozású tengeri határvonalánál előforduló fegyveres összecsapások megelőzésére, valamint a déli antikommunista szervezetek által észak felé indított propaganda-ballonok kérdésére. Az utóbbi ügy rendkívül érzékenyen érinti a phenjani vezetést, mivel a ballonokról leszórt röpcédulák a Kim-klán diktatórikus uralma ellen hangolják a lakosságot.

 

Kim Dzsong Un balra, az apja jobbra a kinagyított tömegjelenet részletén. Ha minden igaz...
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.