Fényes nappal gyilkol a nápolyi maffia

A bűnözés miatt az Itáliának ezt a részét elkerülő turistákat eddig gyakran lehet azzal nyugtatni, hogy fényes nappal az embernek attól azért nem kell tartania, hogy a nyílt utcán lövöldözésbe kerül. Pedig előfordulhat.

Ha másképpen nem megy, a nápolyi csendőrség az internet segítségével próbálja felszámolni a várost saját birodalmának tekintő helyi maffiát, a camorrát. Ma hozták nyilvánosságra azt a videófelvételt, melyet május 11-én egy utcakamera rögzített a büntetett előéletű Mariano Bacio Terracino kivégzéséről.

A helyszín a Rione Sanità hírhedt negyede. Ez a camorra-családok egyik fellegvára - az éppen róluk, Gomorra címmel könyvet írt, és ezért négy éve védelem alatt élő Roberto Saviano szerint.

A kiszemelt áldozat a Vergini (Szűzek) bár elôtt szívta cigarettáját. Nem sejtett semmit, akkor sem, amikor baseball sapkás gyilkosa mellette lépett be a presszóba. Talán még egy kávét is megivott (a nápolyi bárokban rögtön leteszik a vendég elé a pultra, és a camorra bérgyilkosairól köztudott,hogy munka előtt szívesen megisznak egy kávét; ezt tették a két évvel ezelőtti casertai gyilkosságsorozat előtt is). Majd a küszöbön megállva, Terracinóra elôször hátulról rálőtt, majd tarkólövéssel végzett a földre rogyó férfival. Ahogy az árulókkal szokták – a camorra világában. A nyugalmából ítélve profi gyilkos elsétált. Lazán zsebre dugta a kezében tartott fegyvert.

„A legfélelmetesebb éppen ez az abszolút nyugalom. A gyikos teljes hidegvérrel végezte ki azt a személyt, akit a camorra halálra ítélt, és a gyilkosság szemtanúi sem tesznek mást mint arrébb állnak. A bárral mellett egy utcai árus összehajtja asztalkáját, és elmegy, a presszó elôtt a kaparós sorjegyet ellenőrző asszony a kezét ugyan a szívére teszi, de még egy kiáltás sem hagyja el a száját” – kommentálta Saviano a történeket. A camorra titkait jól ismerő szerző szerint a videó elején, a gyilkos előtt haladó idős férfi is gyanús: körbenéz, ellenőrizve, vannak-e Terracinóak a közelben testőrei.

Nem ez az első eset: a nápolyi képzőművészeti főiskola diákjai által készített várostérkép már nem a műemlékeket jelöli meg, hanem azt a több mint harminc fő helyszínt, ahol a camorra az utcán embert ölt. Például azt, ahol 2004 márciusában két fegyveres motorral üldözte a Giuliano-klán legfiatalabb tagját. A sikátorokban száguldó járműről leadott lövéseknek a 14 éves Annalisa Durante lett az áldozata.

Így halunk meg Gomorrában - összegzett lakonikusan Saviano.

Kocka a rendőrség által nyilvánosságra hozott videófelvételből
A still image taken from a video released by prosecutors in Naples October 29, 2009, shows the May 11, 2009 killing of Mariano Bacio Terrasino, 53, outside a bar in central Naples. Italian prosecutors released on Thursday a shocking video of a mafia-style murder in Naples met with indifference by bystanders, hoping it would help break a wall of silence over the identity of the killer. The video, shot by closed-circuit cameras, shows a man wearing a baseball cap shooting dead Mariano Bacio Tarracino, a 53-year old man with a mafia criminal record, in broad daylight on May 11 this year. REUTERS/Procura Della Repubblica/handout (ITALY CRIME LAW) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.