Fenyegetőzni kezdett a horvát kormányfő

Horvátország újra lezárhatja a Szerbiával közös határát, ha erre szükség lesz - jelentette ki Zoran Milanovic horvát miniszterelnök a szerbiai közszolgálati televíziónak adott péntek esti interjújában. „Horvátország megakadályozhatja Szerbia európai uniós csatlakozását, de én ezt nem szeretném” - mondta.
„Szerbiának államként kell működnie. Amikor a migránsok belépnek Szerbiába, szervezetten északra kell őket szállítani, és nem spontán gazdasági akciót kell ebből csinálni, hogy az emberek száz euróval lépnek be az országba, és 50-nel kevesebbel kell kilépniük. Felajánlottam (Aleksandar) Vucicnak, és nyilvánosan is kijelentettem, hogy ha kell, küldhetünk buszokat Szerbia déli részére, hogy ezeket a szerencsétlen embereket nagyrészt Horvátország, kisebb részt pedig a magyar határ felé vigyük" - fogalmazott a horvát kormányfő, és értetlenségének adott hangot, hogy egy ilyen ajánlatot miért utasítana el bárki is.

Szerinte Szerbia diszkriminációt követett el, amikor megtiltotta a Horvátországban regisztrált és a horvát árut szállító kamionok belépését az országba, míg Horvátország az összes teherautó számára tiltotta meg a belépést. „Horvátország ezt diszkrimináció nélkül lépte meg, azért, hogy megvédje a nemzeti érdekeket, és azt üzenje: működjetek együtt velünk. Szerbia pedig diszkriminatív lépést hozott Horvátország ellen, olyat, ami ellentétes a stabilizációs és társulási megállapodással. Mi nem hoztunk ilyen lépést. Megtiltottuk a szerb rendszámtáblával rendelkező autók belépést. Egy ilyen autóbuszban 50 horvát is ülhetett volna" - magyarázta. Hozzáfűzte, hogy a szerb kormány azután jelentette be az ellenlépéseket, hogy a horvát kormány bejelentette, másnap megnyitja a határt.

A kérdésre, hogy Brüsszel nyomást gyakorolt-e Zágrábra, hogy nyissa meg határát, Milanovic azt mondta, Horvátország az Európai Tanács tagja, és ott senki sem akart erről beszélni, nem is tudja, ki gyakorolt volna nyomást Horvátországra. Hangsúlyozta, hogy Zágráb normális kapcsolatra törekszik Belgráddal. „Horvátország megakadályozhatja Szerbia európai uniós csatlakozását, de én ezt nem szeretném" - fogalmazott a horvát kormányfő.

Zágráb a migránsválsággal összefüggésben hétfő éjjel zárta le a belépő teherforgalom előtt - a romlandó árut szállító kamionok kivételével - az egyetlen, akkor még nyitva álló határátkelőhelyet Szerbia és Horvátország között. Szerbia válaszként szerda éjfélig adott ultimátumot a horvát kormánynak a határnyitásra, majd miután ez lejárt, megtiltotta a Horvátországban regisztrált, illetve a horvát árut szállító teherautók belépését az országba. Erre válaszul a horvát hatóságok csütörtök éjféltől péntek 17 óráig egyetlen Szerbiában regisztrált gépjárművet sem engedtek be Horvátországba Szerbia felől. A bajakovói és a tovarniki átkelő zárlatának pénteki feloldása ellenére a másik hat horvát-szerb határátkelő zárva maradt

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.