Fenyegetőznek az oroszok az Ukrajnának eladott gáz miatt

Orosz parlamenti képviselők bekeményítenének azokkal a kelet-közép-európai országokkal szemben, amelyek az elmúlt években orosz gázt adtak el Ukrajnának.
A Gazpromnak kétségei vannak azzal kapcsolatban, hogy Lengyelország, Magyarország és Szlovákia jogszerűen jár-e el akkor, amikor Oroszországból importált gázt értékesít Ukrajnának – ismertette a vállalat álláspontját a napi.hu az ITAR-TASS hírügynökségre hivatkozva.

„Becslések szerint Ukrajna 1,7 milliárd köbméter orosz gázt kapott idén Szlovákiától, Magyarországtól és Lengyelországtól azokon a vezetékeken, amelyeken korábban csak keletről nyugatra áramlott az orosz gáz. A négy ország gázvállalatai összefogtak annak érdekben, hogy megteremtsék az ellentétes irányú szállítás technikai feltételeit" – fejtette ki Alekszandar Medvegyev, a Gazprom elnökhelyettese a moszkvai parlament ez ügyben vizsgálódó képviselőinek felelve, akik tájékoztatást kértek a cégtől a újraexportról.

„Teljes bizonyossággal kijelenthetjük, hogy ennek eredményeként Ukrajna olyan orosz gázhoz jut, amelyet nem neki, hanem a Gazprom európai fogyasztóinak szántunk, úgynevezett virtuális visszaáramlás formájában. E szállítások jogszerűsége kétséges" – hangsúlyozta az alelnök.

Medvegyev szerint az Ukrajnával határos európai uniós országok és Kijev 2012-től dolgoznak a gázáramlás megfordításának lehetővé tételén. „A visszaáramlásban 2012 és 2014 között összesen 3,8 milliárd köbméter gázt kapott az ukrán vevő, amelynek majdnem 45 százaléka esett az idei évre" – tette hozzá a cégvezető.

A duma ipari bizottságának vezetője, Vlagyimir Gutjenyev az orosz hírügynökség tudósítása szerint kijelentette, hogy képviselőtársaival egy olyan törvényjavaslat előkészítésén dolgoznak, amely meg fogja akadályozni az újraexportot. A nyilvánvalóan Kijev ellen irányuló jogszabály értelmében az orosz exportőrök számára tilos lesz a nyersolaj, az olajszármazékok és a földgáz értékesítése olyan országoknak, amelyek azt továbbexportálják az orosz gáz árával tartozó államoknak.

Ami Magyarországot illeti, az oroszokkal kötött hosszú távú gázszerződés 2015-ben jár le. Ám mint azt a Figyelő korábban megírta, a kormánynak legalább 2018-ig nem sürgős azt újrakötni, mivel a rendszerben maradt nagyjából 2-3 évre elég leszerződött, de egyelőre át nem vett, és csak részben kifizetett gáz. A Figyelő számításai szerint a durván 900 milliárd forintnyi gázból eddig néhány 10 milliárdot fizethettünk ki.

A Napi Gazdaságnak adott interjújában a Gazprom alelnöke továbbá azt is elmondta, hogy a 2013-2014-re leszerződött mennyiség egy részének szállítását későbbi időszakra halasztják, amivel még némi időt lehet nyerni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.