Fémdetektor, kiutasítás: Koszovóban beiktatták a szerb ortodox pátriárkát

A rendkívüli biztonsági intézkedések mellett lebonyolított szertartás különösebb incidens nélkül zajlott le, igaz, a szerb ellenzék vezérét reggel nem engedték be Koszovóba.

Több ezer hívő és több száz magas rangú meghívott, köztük Borisz Tadics szerb elnök jelenlétében vasárnap a nyugat-koszovói Pec melletti középkori kolostorban ünnepélyesen beiktatták hivatalába Irinej pátriárkát, a szerb ortodox egyház vezetőjét. A szerb ellenzék nem vehetett részt a szertartáson.

A rendkívüli biztonsági intézkedések mellett lebonyolított szertartás különösebb incidens nélkül zajlott le, igaz, a szerb ellenzék vezérét reggel nem engedték be Koszovóba. A 80 éves Irinej a tavaly novemberben 95 éves korában elhunyt Pavle pátriárka utóda a szerb ortodox egyház élén. Január végén iktatták be hivatalába Belgrádba, de a hagyomány szerint az ünnepélyes beiktatás helyszíne a Pecs melletti rendház, amely a török uralom alatt évszázadokon át a szerb ortodox egyház központja volt. A szertartást eredetileg április végén akarták megtartani, de a hivatalos magyarázat szerint logisztikai és szervezési okokból őszre halasztották.

Első alkalommal került sor a szerb ortodox egyházfő beiktatására Koszovóban azóta, hogy a volt tartomány 2008 februárjában kinyilvánította függetlenségét. A Beta szerb hírügynökség jelentése szerint a Koszovó fővárosát, Pristinát Peccsel összekötő főút mentén jelentősen megnövelték a rendőri jelenlétet; a rendezvényt a nyugat-koszovói kolostornál a KFOR - olasz - katonái biztosították. A 14. századi épületegyüttes környékét lezárták a közlekedés elől. Legalább félszáz autóbusszal érkeztek a hívők szerte Szerbiából, Boszniából, Montenegróból, Macedóniából. A szertartásra igyekvőknek fémdetektoros kapun kellett áthaladniuk, a levegőben a KFOR egyik helikoptere körözött. A kívül rekedtek kivetítőn követhették a misét és az ünnepélyes beiktatást.

A legerősebb szerb ellenzéki párt, a Szerb Haladó Párt (SNS) közölte, a koszovói rendőrség és az EU koszovói rendőri missziójának (EULEX) illetékesei reggel feltartóztatták a szerb-koszovói határon Tomiszlav Nikolicsot és kíséretét - köztük Velimir Ilicset, az SNS-szel szövetséges egyik kis párt vezetőjét -, nem sokkal azután, hogy Boris Tadic szerb elnök konvoja ugyanott zavartalanul belépett Koszovó területére. A pristinai média vasárnapi jelentése szerint a koszovói hatóságok csak Tadics elnöknek adtak beutazási engedélyt.

Kézcsók Irinejnek a szertartás után
Newly elected Serbian Patriarch Irinej, flanked by Serbian Orthodox monks, arrives at the Patriarchate of Pec in Western Kosovo October 3, 2010. Irinej, 80, was elected on January as the patriarch of the Serb Orthodox Church but his official enthronement had to take place at Pec patriarchate in Kosovo, Serbia's former province that declared independence in 2008. Thousands of Serbs and political leaders gathered on Sunday in Kosovo's western town of Pec to enthrone the new patriarch. REUTERS/Hazir Reka (KOSOVO - Tags: RELIGION POLITICS CIVIL UNREST)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.