Tiltott felvonulással ünnepelte Erdély Romániához csatolását a szélsőjobb

Román és vasgárdista zászlókkal, a hatósági tiltás ellenére felvonulást tart Marosvásárhelyen az Új Jobboldal (Noua Dreapta).

A szélsőjobboldali román szervezet mintegy 150 híve énekelve és nacionalista jelszavakat skandálva (Hargita-Kovászna - román föld!, Új Jobboldal - A nemzet büszkesége!, Román nyelv - Úr a hazában!) menetelt a Hősök temetőjétől a városháza előtt tartott hivatalos megemlékezésre, ahol csatlakoztak a december 1-jét, Erdély Romániához csatolását ünneplő 800-1000 fős tömeghez. Vezetőik a hivatalos ünnepség keretében végül koszorút is elhelyezhettek a Győzelem téren a Romolust és Remust az anyafarkassal ábrázoló Latinitás szobránál.

Hatósági indoklás szerint a felvonuló román szélsőségeseket azért nem oszlatták szét, mert "túl későn", huszonnégy órával a rendezvény előtt jelentette be a polgármesteri hivatal. A marosvásárhelyi városháza egyszer már kiadta, majd visszavonta az Új Jobboldal felvonulására szóló engedélyt.

Koszorúzott a megemlékezésen a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) is. Ennek kapcsán a szövetség küldöttségét vezető Frunda György szenátor lapunknak elmondta: az RMDSZ egyik fő célkitűzése, hogy a romániai magyarok is meg tudják tartani a maguk ünnnepeit, amelyeken - így évről-évre március 15-én is - a román politikusok is részt vesznek.

Kattintson, galéria nyílik!

Kötelességünk nekünk is tiszteletben tartani és részt venni a román ünnepeken - jelentette ki a politikus, aki szerint sértette és megalázta az eseményt a szélsőségesek jelenléte. Ez a polgármester és a prefektus felelőssége - szögezte le Frunda György.

Kísérőnk a szélsőségesek között egy marosvásárhelyi románt sem látott. A felvonulók nagy része a vezetőséggel együtt valószínűleg Kolozsvárról és Bukarestből érkezett.

- Mi csak ünnepelni akarunk, semmi közünk hozzájuk - mondta az Új Jobboldal egyik vezére, arra a felvetésünkre, hogy a Jobbik helyi társszevezete, a Jobbik Baráti Társaság lemondott tervezett gyertyagyújtásáról, amikor még úgy volt: az Új Jobboldal nem vonulhat fel december 1-jén. Magyar szélsőségest nem láttunk a Fő téren.

Kolozsváron a hatóságok már korántsem bántak - a marosvásárhelyihez hasonlóan - kesztyűs kézzel a szélsőségesekkel. Bár az előzetes bejelentés szerint a Székely Gárda vonult volna koszorúzni a városi Szent György-szoborhoz, ez elmaradt, miután a gárda eseményre készülő nyolc tagját bevitték az egyik rendőrőrsre. Hivatalosan az volt az indok, hogy december elsején Romániában nem lehet az állami ünnepséggel párhuzamosan rendezvényt szervezni.

Felvonult az Új Jobboldal 150 híve Marosvásárhelyen  nacionalista jelszavakat skandálva
Marosvásárhely, román szélsőjobboldaliak is részt vettek a december elsejei megemlékezésen, Erdély Romániához csatolásáról, állami ünnepség, koszorúzás
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.