Felvételek tizenegy éve fogva tartott túszokról

A kolumbiai marxista lázadók fogságában több mint egy évtizede sínylődő túszokról mutatott be felvételeket hétfőn a kolumbiai média.

A felvételen tizenegy túsz - tíz katona és egy rendőrtiszt - látható. Lelakatolt lánc van a nyakuk körül. A túszok családtagjaikhoz beszélnek a felvételen, és saját szabadulásukért könyörögnek.

A tizennégy éve a FARC által fogságban tartott Wilson Rojasról készült felvételeket mutatja be a kolumbiai rendőrség 2009. szeptember 7-én
Colombian Police officer Wilson Rojas, kidnapped by The Revolutionary Armed Forces of Colombia (FARC), is seen in a video presented to the media by Military Forces Commander Fredy Padilla (L) and Army Commander Oscar Gonzalez in Bogota September 7, 2009. Videos of 10 Colombian soldiers and police officers kidnapped by Marxist rebels as long ago as 11 years were transmitted by television on Monday, raising hopes that the gaunt-looking hostages may be freed soon.The 10 men are each seen bound around the neck by chains secured by copper-colored padlocks. A tarp of camouflage material hanging behind them to hide their location, they send their regards to their families and plea for freedom. REUTERS/John Vizcaino (COLOMBIA MILITARY CRIME LAW CONFLICT IMAGES OF THE DAY)

A videokazettát a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) egyik tagjánál találták meg katonák a hét végén egy Bogotá melletti ellenőrző pontnál. A kolumbiai média szerint a felvételt áprilisban készítették a gerillák, hogy nyomást gyakoroljanak vele a kormányra.

A FARC legalább két tucat katonát és rendőrtisztet tart fogva azt remélve, hogy kicserélheti őket a fogva tartott gerillákra. Alvaro Uribe elnök és kormánya azonban hajthatatlan, és nem hajlandó tárgyalni a FARC gerilláival.

A FARC a nyugati félteke legütőképesebb gerillaszervezete. Azóta, hogy 2002-ben a dél-amerikai országban Álvaro Uribe került az elnöki posztra, ugyan jelentősen gyengült a tevékenysége, de még így is veszélyt jelent a kormányerőkre.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.