Szlovák önkéntes az orosz szakadárok oldalán

Szerb nemzetiségű szlovák állampolgárt fogtak el a Donyecktől mintegy ötven kilométerre levő Ilovajszkban az ukrán rendőrök – vált ismertté a héten. Az illető rakétavető alakulatnál szolgált, mesterlövész is volt. Az elmúlt napokban több információ látott napvilágot, de több lett a rejtély is. Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter magához kérette Ukrajna pozsonyi konzulját, és mielőbbi bizonyítékokat kért tőle.

Másnap Anton Herascsenko, a kijevi belügyi tárca egyik tanácsadója feltöltötte a Facebookra a foglyul ejtett 45 éves Miroslav Rohác személyi igazolványát. „Több tényt egyelőre nem tudunk közölni, mert a sűrű lövöldözés miatt nem sikerült őt a visszafoglalt Mariupolba szállítani” – írta a fotó alá. A szlovák oknyomozó újságírók eredményesebben munkálkodtak. Tőlük kapta meg lapunk az elfogott férfi Zsolnán (Zilina) élő öccsének a telefonszámát.

– Annyi biztos, hogy „Miro” egy hete Donyeckből jelentkezett. Szemüveget visel, fél szemére majdnem vak, el nem hiszem, hogy fegyvert használt, s még azt sem, hogy beállt az önkéntesek közé. Vagy ellopták a személyijét, vagy... De inkább nem folytatom. Az sem igaz, hogy szerb nemzetiségű a bátyám, az egész családunk tősgyökeres szlovák – közölte. Elmondta még azt is, hogy a fivére két évtizede vegyipari szakközépiskolát végzett, amolyan csodabogár, sokat járt idénymunkákra Nyugatra.

– Legutóbb Írországban ismerkedett meg oroszokkal, ezt akkor mondta, amikor július elején hazaérkezett. Összepakolt, és csak annyit jelentett be, megy a haverjaihoz. Legnagyobb meglepetésemre nem Moszkvából, hanem Kelet-Ukrajnából jelentkezett – tette hozzá az öccse.

Mindeközben a pozsonyi Pravdának nyilatkozott Zoran Andrejevics, a szerb szélsőséges csetnikmozgalom egyik vezetője: – Több száz bajtársam harcol orosz testvéreink oldalán. Ismertük Rohácot, kiváló mesterlövész volt, hallottuk, hogy elfogták. Imádkozunk érte, hogy az ukrán fasiszták ne végezzék ki – válaszolt a pozsonyi napilap megkeresésére. A Novy cas pénteki száma még nagyobb meglepetéssel szolgált. Nemcsak azt derítette ki, hogy az elfogott szlovák férfin kívül még három honfitársa harcol Donyeck környékén, hanem az egyiküket mobilon is elérte.

– Nem pénzért, hanem meggyőződésből küzdünk. Nem tudtuk tétlenül nézni Új-Oroszországban élő szláv testvéreink szenvedéseit, gyermekek és nők meggyilkolását – hangzott a válasz. A 38 esztendős harcos nem volt hajlandó elárulni a teljes nevét, nehogy otthon zaklassák a hozzátartozóit. Csupán annyit közölt, hogy másfél hónapja viszontagságos utazás után honfitársaival az orosz határhoz közeli Antracitban állt be abba az alakulatba, amelynek több száz szerb és tucatnyi cseh is a tagja.

– Győzünk vagy meghalunk! – fejezte be harsány kiáltással a beszélgetést. Több szlovák újságíró pénteken nekiszegezte a kérdést Lajcáknak: nem rontják-e Szlovákia nemzetközi presztízsét a szakadárok oldalán harcoló honfitársai? Mire a külügyér határozott nemmel felelt, majd hozzátette: „Bolondok minden nemzet tagjai közt vannak!”

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.