Felülvizsgáltatnák a szerb alkotmányt

A 2014 és 2018 közötti parlamenti időszakban mindenképpen szóba kell, hogy kerüljön a szerb alkotmány felülvizsgálata - hangsúlyozta Pásztor István, a vajdasági képviselőház és a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke Szabadkán pénteken.

A B92 televízió honlapjának beszámolója szerint a legnagyobb délvidéki magyar párt vezetője az úgynevezett vajdasági konvenció tízéves évfordulója alkalmából szervezett rendezvényen azt is kiemelte, hogy a kezdeményezés megszületésekor megfogalmazott, a Vajdaság autonómiájával kapcsolatos gondolatokat újra elő kell venni. Mint magyarázta: az utóbbi tíz évben „számos lépést tettünk, reménykedtünk, és végül megtettünk egy kört, így most többé-kevésbé ugyanott vagyunk". Szerinte a 2004-ben a Vajdasággal kapcsolatban megfogalmazott politikai irányvonalak, valamint a szükséges alkotmányos és törvényi változtatások ma is teljesen aktuálisnak számítanak. „Az autonómia felépítése és a politikai célok elérése egy folyamat, amelyben nem mindig lehet egyenes úton felfelé haladni, hanem vannak tévutak is, és az utóbbi tíz év is ilyen volt" - hangsúlyozta Pásztor.

Az első vajdasági konvenciót az 1974 jugoszláv szövetségi alkotmány megszületésének harmincadik évfordulóján szervezték meg azok a pártok, szervezetek és személyek, akik Szerbia északi tartományának szélesebb körű autonómiájáért szálltak síkra. Az 1974-es alaptörvény igen kiterjedt jogokat biztosított a tartomány számára, a Vajdaság Horvátországgal és Szlovéniával "egy szinten" volt, ma pedig négyszeresen vagy ötszörösen le van maradva - hangzott el Szabadkán.

A Pannon RTV beszámolója szerint Egeresi Sándor, az első vajdasági konvenció vezető alakja kiemelte: Szerbiában a belső önállóság kérdése még mindig várat magára. Szerinte az ország európai uniós integrációja szempontjából mindenképpen szükség van egy új alkotmányra, amelyben a vajdasági autonómia is helyet kap.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.