Felújítanák az afganisztáni béketárgyalásokat

Legkevesebb három diák meghalt és nyolc megsebesült Afganisztánban, amikor aknatalálat ért egy középiskolát. Senki sem vállalta magára a támadást, amelyet éppen akkor hajtottak végre a pakisztáni határ mentén fekvő Hosztban, amikor a pakisztáni fővárosban, Iszlámábádban négyoldalú tárgyalások kezdődtek a júliusban megszakadt afganisztáni békefolyamat felújítása érdekében.

Afganisztán, Pakisztán, Kína és az Egyesült Államok képviselői ültek asztalhoz. Megbeszélésük célja – mint azt a pakisztáni miniszterelnök külpolitikai tanácsadója kifejtette – az, hogy meggyőzzék a tálibokat a tárgyalások szükségességéről és az erőszak leállításáról.

A tálibok, akik az utóbbi hónapokban több katonai sikert is elértek, területeket foglaltak el az északi Helmand tartományban, nem vesznek részt az egyeztetésen. A tárgyalások tavaly júliusban, akkor szakadtak meg, amikor kiderült, hogy a mozgalom alapítója Mohammad Omar molla már két éve halott. Az utódja Manszur molla lett, ami megosztotta a tálibokat. Manszurék hajlanak a tárgyalásokra, a velük szembenálló, Muhammad Raszúl Ahund molla vezette szárny viszont visszautasítja a nemzetközi közvetítést. Egyik képviselője a Reutersnak azt mondta, hogy „vissza kell vonni a megszálló külföldi csapatokat", ez afgán belügy, amelybe nem szabad harmadik erőnek beavatkoznia.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.