Feltolják maguknak a bombát

Az al-Kaida terrorszervezet olyan merénylőket küld Európába, akik a testükbe rejtve hordozzák a robbanóanyagot, s azt kellő pillanatban működésbe hozzák - írta hétfőn a Le Figaro című párizsi újság.

A lap a francia titkosszolgálat jelentéséből idézve leírta, hogyan repítette magát a levegőbe augusztusban egy öngyilkos merénylő, miután bejutott a szaúd-arábiai belügyminiszter-helyettes villájába. Az illető kúp formájában rejtette el a testében a robbanószert, s azt - a politikus közelébe érve - mobiltelefonja segítségével robbantotta fel.

A titkosszolgálat értékelése szerint új módszerről van szó, amely ellen például a légi utasok hatékonyabb ellenőrzésével kell fölvenni a harcot.

Brice Hortefeux francia belügyminiszter a fentiek fényében bejelentette: a Franciaországba tartó külföldi légi utasokat a jövőben már a jegy vásárlásakor alaposabb ellenőrzésnek fogják alávetni. A jegyet kiadó légitársaságok nem csupán az utasok nevét, de lakcímüket és franciaországi szálláshelyüket is kötelesek lesznek továbbítani a rendőrségnek.

Az utóbbi előírás 2006 óta már érvényben van bizonyos országok (például Irán, Afganisztán, Pakisztán) esetében. Hortefeux most ki akarja terjeszteni a rendelkezés hatályát minden olyan külföldire, aki repülőgépen Európába tart. A terv konkrét megvalósítására a jövő évi spanyol EU-elnökség alatt kerülhet sor.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.