Feltételes szabadlábra kerül az 1989-es temesvári felkelést vérbe fojtó tábornok

Victor Atanasie Stanculescut súlyos egészségügyi problémái miatt engedhetik ki.
Feltételesen szabadlábra helyezik Victor Atanasie Stanculescu volt román tábornokot, akit 2008-ban 15 évre ítéltek el az 1989-es temesvári népfelkelés vérbe fojtása miatt - adta hírül szerdán az Agerpres hírügynökség.

Szabadon engedését maga Stanculescu kérte, súlyos egészségügyi problémáira hivatkozva, amelyek szerinte a börtönkórházban nem kezelhetőek. Első fokon márciusban elutasították a kérését, most másodfokon az Ilfov megyei törvényszék felülvizsgálta a korábbi ítéletet, és jogerős ítéletében elrendelte a bebörtönzött azonnali feltételes szabadlábra helyezését.

1989 decemberében Stanculescut és Mihai Chitac tábornok-belügyminisztert a néhai diktátor, Nicolae Ceausescu rendteremtésre küldte Temesvárra. „Ezeknek kell forradalom? Mutatunk mi nekik forradalmat!" – üvöltötte visszaemlékezések szerint Chitac, amikor tűzparancsot adott arra a mintegy száz tüntetőre, aki a város központjában lévő katedrális előtt gyűlt össze tiltakozni a kommunista rezsim ellen. Aznap – 1989. december 17-én – a román katonák huszonöt embert lőttek le, akik közül tucatnyi a helyszínen meghalt. A huszadikáig tartó temesvári sortüzekben összesen 72 embert öltek és 253-at sebesítettek meg.

Stanculescut és Chitacot a román legfelsőbb bíróság 2008. október 16-án 15 évre ítélteemberölés miatt. Ezt 2009 májusában egy évre felfüggesztették, néhány hónappal később azonban Stanculescu újra fegyházba került, mivel az ügyészek megtorpedózták a felfüggesztést. Chitac nyolcvankét évesen, 2010. november 1-én hunyt el az otthonában, pár héttel azután, hogy kiengedték a kórházból.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.