Az Unió pénzt ajánl a koppenhágai megállapodásért

Jelképes magyar hozzájárulás mellett a következő három esztendőben évente 2,4 milliárd eurót adna a klímaváltozás hatásainak mérséklésére és a zöld növekedés előmozdítására a szegényebb fejlődő országoknak az Európai Unió, ha a koppenhágai megállapodás érdekében minden érintett hajlandó tisztességesen hozzájárulni a globális erőfeszítésekhez.

Éjszakán át tartó alkudozás után péntekre kialakult az egységes uniós álláspont az állam- és kormányfők kétnapos brüsszeli csúcstalálkozóján: a huszonhetek önkéntes felajánlása alapján évente 2,4 milliárd eurót kínál az EU a szegényebb fejlődő országok megnyerésére a koppenhágai megállapodásnak, és a maga részéről hajlandó 20-ról 30 százalékra emelni a károsanyag-kibocsátás csökkentésének a szintjét az 1990-es állapothoz képest 2020-ig, ha minden ország érdemi felajánlást tesz a dán fővárosban. Mindkét uniós indítvány feltételes, s ezt nem győzték hangsúlyozni az állam- és kormányfők, akik maguk is érzékelték: az unión belül is egymásnak feszültek az indulatok a gazdagabb és szegényebb országok között, hiszen akkor kellene költségvetési forrásokat találni, amikor a gazdasági válság közvetlen hatásait igyekeznek mérsékelni és a felduzzadt deficiteket és államadósságokat csökkenteni.

A magyar hozzájárulás jelképes: összesen hatmillió euró, 2010-ben egymillió, aztán kettő, majd három. Bajnai Gordon miniszterelnök ezt azzal magyarázta, hogy az ország számára még e látszólag kis összeg is teher, hiszen jelenleg a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Bizottság részvételével kidolgozott programot hajtja végre. – De jelezni akartuk szolidaritásunkat, hiszen az uniónak egységes álláspontot kell képviselnie Koppenhágában, ahol a jövőt tekintve rendkívül fontos kérdésről folyik az alkudozás – mondta a csúcs zárása után Bajnai Gordon, aki szerint kulcskérdés, hogy a Föld felmelegedését két Celsius fok alatt lehessen tartani.

A pénz zömét a franciák, a németek, a britek és a svédek adják össze, négyen együtt nagyjából négymilliárdot kínálnak 2012-ig. De tetemes, több százmilliós felajánlást tett például Hollandia és Dánia is. Azt akarták, hogy az EU jó példával járjon elől Koppenhágában, ahol a huszonhetek szerint nem folynak biztatóan a tárgyalások, a fejlődő országok, vagy az Egyesült Államok  kibocsátás-csökkentési céljai nem elégségesek. A megállapodás érdekében a jövő hét második felében az összes uniós állam- és kormányfő a dán fővárosban lesz. Nem derült ki azonban egyértelműen, hogy a pénzek többletforrások-e, avagy a korábbi fejlesztési segélyígéretek átcsoportosításából származnak-e. Bajnai szerint zömében új felajánlásokról van szó.

Az évi 2,4 euró annak a hétmilliárd eurónak lehetne a része, amelyet globális szinten kellene összeadniuk a fejlett államoknak. A 2013-tól 2020-ig tartó időszak végére egyébként a fejlődőknek évente 100 milliárd euróra lenne szükségük, hogy alkalmazkodni tudjanak és gazdasági növekedésüket ne az egyre nagyobb károsanyag-kibocsátásra alapozzák. Ennek legfeljebb fele lehetne állami pénz, s abból az EU vállalná a maga részét. A következő három szóló vállalás amolyan kedvcsináló előfinanszírozás.

Az európai vezetők egyetértenek: ahhoz, hogy a Föld ne forrósodjon fel katasztrofális következményekkel, ahhoz a melegedés folyamatának legkésőbb 2020-ig el kellene érnie a csúcspontját, s ehhez 2050-ig az üvegházhatású gázok kieresztését átlagosan ötven százalékkal mérsékelni kellene. A fejlett országoknak 2020-ig 25-40, 2050-ig 80-95 százalékkal, a fejlődőknek pedig legalább 15-30 százalékkal az 1990-es szinthez képest. Ennek még nincs nyoma Koppenhágában.

Sculptor Mark Coreth works on his life size ice carving of a polar bear in Trafalgar Square in London, December 11, 2009.  The piece will gradually melt during the climate summit taking place in Copenhagen to symbolise the plight of polar bears in th
Sculptor Mark Coreth works on his life size ice carving of a polar bear in Trafalgar Square in London, December 11, 2009. The piece will gradually melt during the climate summit taking place in Copenhagen to symbolise the plight of polar bears in the Arctic where melting ice is threatening their survival. REUTERS/Luke MacGregor (BRITAIN - Tags: ENVIRONMENT POLITICS SOCIETY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.