Feltételekkel, de tárgyalna a szír ellenzék

A Szír Nemzeti Koalíció (SNC) Bassár el-Aszad elnök nélküli politikai átmenetet akar, hogy részt vegyen a Genf II békekonferencián.

Feltételekkel, de hajlandó részt venni a november vége felé tartandó Genf II konferencián a szír ellenzék vezető szervezete, a Szír Nemzeti Koalíció. Az SNC feltételekhez köti a részvételt: politikai átmenetet akar, benne azzal a követeléssel, hogy a damaszkuszi rezsim engedje oda az ostromlott helyekre a segélyszervezeteket, és engedje szabadon a politikai foglyokat. Az SNC kizárná azt is, hogy Bassár el-Aszad elnöknek a politikai átmenetben és egyáltalán Szíria jövőjében bármiféle szerepe legyen.

A nyugati hatalmak támogatását élvező szervezet hétfő hajnalban Isztambulban szavazott a részvételről a genfi konferencián, és létrehozott egy bizottságot is tárgyalni azokkal a felkelőkkel, akik értelmetlennek tartják a dolgot. A konferencia most valószínűleg az Aszad-rezsim ellenkezésén fog meghiúsulni, Oroszországgal a háta mögött Damaszkusz ugyanis minden előzetes feltételt elutasít, amelyet vele szemben támasztanak a tárgyalásokhoz. Ezek között a nyíltan elutasított feltételek között ott van Aszad lemondása, de a rezsim elutasítja azt is, hogy „terroristákkal” tárgyalóasztalhoz üljön – úgy, hogy az ellenzéki szervezetek döntő többségét, köztük a nem szélsőségeseket is így bélyegzi meg. Ettől függetlenül az SNC vezetője, Ahmed Dzsarba nevében Monzer Azbik kabinetfőnök a szavazás után közleményben nyomatékosította, hogy Aszadnak távoznia kell.

Lahdar Brahimi, az ENSZ Szíria-ügyi különmegbízottja a maga részéről mérsékelten optimista: a politikus még a múlt héten mondta, hogy a konferenciával biztosan késni fognak, de megpróbálják összehozni még az év vége előtt.

Szíriában több mint két és fél éve tört ki polgárháború, a lázadás Aszad ellen. Azóta az erőszak halálos áldozatainak a száma már százezer felett jár. Becslések szerint a közel-keleti országban kilencmillió ember szorul humanitárius segélyre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.