Feltesszük, magyar részről is rendben lesz a vízummentesség

Várhatóan hétfőn, Prágában jelenti be az Egyesült Államok belbiztonsági minisztere, hogy pontosan mikortól él hazánk és hat további ország vízummentessége - hangzott el Michael Chertoff csütörtöki, washingtoni sajtóbeszélgetésén. A Népszabadság kérdésére a kedden majd Budapesten tárgyaló miniszter azt mondta: november második felében, de bizonyosan nem a hónap közepe előtt szállhatnak fel az első gépek, amelyeken vízummal nem rendelkező magyar, cseh, szlovák, észt, lett, litván és dél-koreai utasokat szállíthatnak.

George W. Bush elnök egy hete még azt mondta: a vízummentesség "mintegy egy hónapon belül" léphet életbe.

Bár Chertoff az új beléptetés, az elektronikus utazási jóváhagyási rendszer (ESTA) egyik fő előnyének azt nevezte, hogy a beutazás lehetőségét így előre megkapja az utas, kérdésünkre úgy pontosított: teljes garanciát persze ez sem jelent majd a repülőtéren. A határőr, éppen úgy, amint a vízum esetében, továbbra is megtagadhatja a beléptetést a jóváhagyással rendelkező utas számára, ha például gyanút ébresztenek benne a kérdéseire adott válaszok.

Chertoff azt is világossá tette: egyelőre az utas felelőssége, ha úgy jelenik meg a repülőtéren, hogy nincs ESTA-jóváhagyása (vagyis nem érkezhet meg az Egyesült Államokba), de az amerikai hatóságok együttműködnek a légitársaságokkal is.

Megkérdeztük a belbiztonsági minisztert, mi a véleménye arról, hogy Sólyom László államfő megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek annak az egyezménynek a jóváhagyását, amely az amerikai vízummentesség egyik előfeltétele. - Aláírtunk egy megállapodást, és felvesszük Magyarországot a vízummentességi programba. Feltételezzük, hogy minden jogi lépést megtesznek, amelyre szükség van - mondta Chertoff, aki ugyan nem ennek kapcsán, de utalt rá: a vízummentességet "súlyos problémák esetén" el is lehet veszíteni. Viszont erre még nem volt példa.

Elmondta: az ESTA már most is teljesen működőképes, ezrével élnek az utasok az ingyenes, internetes regisztráció lehetőségével. A kérdések ugyanazok, mint amelyekre most is felelni kell a repülőgépeken kiosztott nyomtatványokon, a jóváhagyás pedig két évre (illetve az útlevél lejártáig) érvényes. A vízummentességből ezúttal kimaradó lengyelek kapcsán Chertoff megemlítette: a kérelmek magas elutasítási arányának oka a törvénytelen bevándorlás kiszűrése, előzménye pedig döntő többségében a gyakori túltartózkodás.

Michael Chertoff
Michael Chertoff
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.