Feltartóztattak egy fegyvert szállító észak-koreai hajót

Panama feltartóztatott egy észak-koreai hajót, amely „be nem jelentett fegyverrakományt” szállított – közölte az elnök.

Ricardo Martinelli elnök a helyi médiának elmondta, hogy a Kubából érkező hajón feltehetően „modern rakétafelszerelés” van. Twitterjére posztolt is a hajó rakteréről egy fotót, amelyen egy nagy zöld tárgy látható. A Panama-csatorna előtt feltartóztatott hajót egyelőre nem engedik tovább, átvizsgálják.

Az elnök állítása szerint a hatóságok drog miatt kutatták át a hajót, amikor rátaláltak a fegyverekre az elméletileg barna cukrot tartalmazó tárolókban.

A 35 tagú legénységet őrizetbe vették, köztük a kapitányt is, aki Martinelli elmondása szerint megpróbálta megölni magát a hajó átvizsgálása során. Jose Raul Mulino biztonsági miniszter szerint éppen a kapitány és a legénység erőszakos reakciója keltette fel gyanújukat.

Az ENSZ szankciói szerint Észak-Korea egyáltalán nem exportálhat fegyvereket, közli a BBC. Mután Észak-Korea február 12-én végrehajtotta harmadik atomkísérletét, a büntetőintézkedéseket szigorították, az államoknak például több joguk van átvizsgálni a gyanús rakományokat. Korábban is előfordult már hasonló eset: 2009-ben például egy Burmába tartó észak-koreai hajót tartóztatott fel az amerikai haditengerészet, és azonnal visszafordították.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.