Félszázan vesztették életüket egy pakisztáni öngyilkos merényletben

Több mint ötven ember vesztette életét a pakisztáni-indiai határ közelében, miután egy öngyilkos merénylő felrobbantotta magát.
Sokan gyászolták Wagahiban elhunyt rokonaikat.

Sokan gyászolták Wagahiban elhunyt rokonaikat.
Mani Rana / Reuters

A wagahi határátkelő közelében történt tegnap esti merényletet a jelek szerint alaposan előkészítették, hiszen az akcióra a minden nap nagy tömegeket vonzó zászlófelvonási ceremónia után került sor – írja a BBC. A pandzsábi rendőrkapitány a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy a merénylő egy étterem közelében robbantotta fel magát.

„Rögtön a helyszínre siettem, mire mindenfelé testeket, sérült embereket, nőket és gyerekeket, illetve szétlapított autókat láttam" – mesélte egy szemtanú. 

Mani Rana / Reuters

A pakisztáni határrendészet három tagja is a félszáz halálos áldozat között van – az indiai hatóságok szerint indiai állampolgárok nem estek áldozatul a merényletnek –, de a sérültek száma is meghaladja a százat. A merényletet több szervezet is magára vállalta, de sajtóértesülések szerint vélhetően a pakisztáni tálibok (TTP) állnak a robbantás mögött. A TTP márciusban ugyan fegyvernyugvást jelentett be, ám egy hónap után kudarcba fulladtak a kormánnyal történő béketárgyalások.

India és Pakisztán több háborút is vívott egymással az elmúlt évtizedekben és jelenleg is nagy a feszültség a két ország között Kasmír miatt, amelyet mindkét állam magának követel.

A pakisztáni ellenzék egyik meghatározó alakja, Imran Khan, valamint Narendra Modi indiai miniszterelnök is a „szörnyű"  és „sokkoló" jelzőkkel illette a terrorista akciót.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.