Felszámolták a kábítószer-kereskedelmet irányító transzatlanti maffiahálózatot

A keddi razzia során New Yorkban a Gambino- és a Bonnano-család hét tagját, Olaszországban a ’ndragheta 17 emberét tartóztatták le. Kókusztejnek, mirelit halnak és ananásznak álcázott kokaint csempésztek a fél világon át.

Az Egyesült Államok és Olaszország közötti kábítószer-kereskedelmet irányító maffiahálózat 24 tagját tartóztatták le kedden a két országban tartott razziasorozatban. A „New Bridge” nevű közös akcióról – amelyben New Yorkban hét, Calabria néhány városában 17 embert vettek őrizetbe – párhuzamosan tett bejelentést az olasz rendőrség és az FBI. Eszerint az olasz és az amerikai hatóságok összesen mintegy 40 maffiózó ténykedését követték. Azokat, akiket most letartóztattak, kábítószer-csempészettel és pénzmosással vádolják.

A New Yorkban őrizetbe vettek között ott van a hírhedt Gambino- és a Bonnano-család több ismert tagja. Olaszországban a helyi maffia, a 'ndrangheta vezetésének a csuklóján kattant bilincs. Több százezer dollárnyi készpénzt is lefoglaltak.

Ami a kábítószert illeti, a fő árucikk a kokain volt. Az olasz nyomozók elmondása szerint a guyanai Georgetown érintésével Dél- és Közép-Amerikából érkező szállítmányok útját a ’ndrangheta szervezte. Ezeket a szállítmányokat a calabriai Gioia Tauro kikötőjéből indították útnak az Egyesült Államok és Kanada felé. A kokaint kókusztejnek, mirelit halnak és ananásznak álcázva, hordókban csempészték a fél világon át, de olasz rendőrségi közlésekre hivatkozva a La Repubblica azt írta, hogy a ’ndtaghetához tartozó calabriai Ursino- és a Simonetta-klán, illetve az amerikai Gambino- és Bonnano-család között nemcsak kábítószer-, hanem fegyverkereskedelem is folyt.

A maffia lebuktatásának egyik kulcsszereplője egy beépített FBI-ügynök, akit a nyomozásról készített potom kétezer oldalas jelentés csak a „Johnny, az amerikai” néven említ. A Gambino-család egyik magas rangú tagja, a 44 éves Franco Lupoi neki adott el másfél kiló heroint egy ’ndragheta-vezér, Francesco Ursino közreműködésével Olaszországban, de tárgyaltak vele többek között egy féltonnás kokainszállítmányról is.

Keddi római sajtótájékoztatóján Raffaele Grassi, az olasz rendőrség bűnügyi részlegének főnöke emlékeztetett arra, hogy a hetvenes-nyolcvanas években még a szicíliai Cosa Nostra és a Gambino-család között folyt a kábítószer-csempészet; a „Pizza Connection” néven ismeret hálózatot 1986-ban számoltak fel. Akkor még főleg heroinnal kereskedtek, most viszont döntően kokain utazik a tengeren, a Cosa Nostra szerepét pedig a ’ndrangheta vette át, amely a legnagyobb befolyású maffiává nőtte ki magát a kábítószer-kereskedelemben. A most zárult nyomozás bizonyítja, hogy a szerepe immár messze túlnőtt Itália határain.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.