Felszámolják az ETA-bázisokat Franciaországban

francia elnök kedden ígéretet tett arra, hogy Franciaország "gyökerestül kiirtja" területén a Baszk Haza és Szabadság (ETA) szeparatista szervezet minden bázisát.

– Egytől egyik kiszorítjuk őket, és felszámoljuk ennek a terrorszervezetnek valamennyi támaszát – jelentette ki Nicolas Sarkozy a múlt héten Párizs egyik elővárosában lelőtt francia rendőr temetésén, akivel feltételezhetően az ETA tagjai végeztek. A szertartáson, a Párizs közeli Melunban részt vett José Luis Zapatero spanyol miniszterelnök is. – Nem fogjuk hagyni, hogy Franciaország a terroristák és a gyilkosok háttérbázisává váljon - hangsúlyozta a francia elnök, hozzátéve, Jean-Serge Nérin gyilkosait megtalálják és a legszigorúbban megbüntetik. Sarkozy szerint semmilyen ügy nem igazolhatja a „vak erőszakot, a gyilkosságokat és a barbarizmust", s "Franciaország soha se fogja hagyni magát megfélemlíteni a terrorizmus által”.

Először fordult elő, hogy az ETA francia rendőr halálát okozta. Szemtanúk beszámolói szerint néhány ember éppen kocsikat lopott el egy használtautó-kereskedésből, amikor egy járőr igazoltatni akarta őket. Ekkor hárman vagy négyen – köztük egy nő – tüzet nyitottak rájuk, s egy rendőrt halálosan megsebesítettek. Franciaországot elsősorban akciói előkészítésére használja az ETA: innen szerez be fegyvereket és robbanószerkezeteket, valamint gépkocsikat lop spanyolországi bűncselekményeihez és terrorakcióihoz. Franciaországban viszont még soha nem hajtott végre terrorcselekményt a szakadár szervezet.

Az év eleje óta az ETA 33 tagját fogták el Spanyolországban, Franciaországban és Portugáliában. Köztük volt a szervezet legfőbb parancsnoka, Ibon Gogeascoetxea Arronategui is, akit február 28-án Franciaország északnyugati részén vettek őrizetbe. Az Európai Unió és az Egyesült Államok terrorista szervezetként tartja nyilván a baszk szakadár szervezetet, amely negyven éve folytat fegyveres harcot Baszkföld függetlenségéért, s több mint nyolcszáz ember erőszakos halálát írják a számlájára.

Zapatero és Sarkozy a meggyilkolt francia rendőr koporsójánál
France's President Nicolas Sarkozy (R) and Spain's Prime Minister Jose Luis Rodriguez Zapatero pay their respects near the flag-draped casket of Serge Nerin, a French police officer who was killed last week by suspected members of the Basque militant group ETA, during a funeral services at the local police headquarters in Melun, near Paris, March 23, 2010. REUTERS/Michel Euler/Pool (FRANCE)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.