Felszámolják a rendőri korrupciót Mexikóban

A latin-amerikai országban szövetségi erők váltják a helyi rendőrséget 32 önkormányzatban, azokban a régiókban, ahol a kartellek miatt elharapózott az erőszak. Az intézkedésre azért van szükség, mert a bűnszervezetek gyakran kapnak segítséget a helyi rendőrség tagjaitól.
Enrique Pena Nieto mexikói elnök a múlt héten figyelmeztetett, nem fogja engedni, hogy a kartellek összejátsszanak a hatóságokkal. Az államfő ezzel próbálta enyhíteni a népharagot, ami a szeptember óta tart, amikor 43 diákot gyilkoltak meg Mexikóban a guerreroi drogbandák tagjai.

A Nemzetbiztonsági Bizottság vezetője, Monte Alejandro Rubido nyilatkozatában kiemelte, hogy a katonai erők és a szövetségi rendőrség átvette az irányítást Guerrero, Michoacan és Mexikó államban. A kormány nem közölt adatokat arról, hogy pontosan hány rendőr és katona vesz részt az akcióban.

A két éve hivatalban lévő mexikói elnök folyamatos nyomás alatt van, mert a tüntetők a brutalitás végét várják a biztonsági erőktől, amióta korrupt rendőrök tanárokat fogtak el szeptember végén Iguala városában, és átadták át őket a helyi drogbandának.

Reuters megjegyzi, hogy Mexikóban 2007 óta százezer embert öltek meg erőszakos támadásokban. Bár a gyilkosságok száma valamelyest csökkent Pena Nieto hatalomra kerülése óta, azoké a bűncselekményeké – mint például az emberrablás vagy zsarolás, amelyek korrupt rendőrökhöz köthetők – folyamatosan növekszik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.