Felszabadító érzés lesz az Atlanti-óceánig utazniuk

További segítséget ígért az EU-ba törekvő Moldovának Orbán Viktor. Az egykori szovjet tagköztársaság legfőbb célja, hogy polgárai vízum nélkül utazhassanak az unióba.

Erőteljesen kiállt Moldova európai integrációs törekvései mellett Orbán Viktor. - Moldova nem csak kér az Európai Uniótól, hanem hozzá is akar járulni közös értékeihez. Európában nagyra tartják ennek az országnak a többnyelvűségét, az ottani decentralizációt, valamint az autonómia értékének elfogadását - mondta hétfőn Chisinauban Orbán, miután tárgyalt vendéglátójával Vlad Filat kormányfővel. Filat - aki a Moldovai Liberális Demokrata Pártot is vezeti -  úgy fogalmazott: Orbán látogatása ismételten bizonyítja azt a fontos politikai támogatást, amelyet a magyar kormány nyújt Moldovának.

Filat kifejezte reményét, hogy Magyarország januárban kezdődő fél éves soros európai uniós elnöksége idején sikerül majd felgyorsítani Moldova európai integrációját, és jelentős előrelépést lehet tenni a vízumliberalizáció útján is. Nagyra értékelte, hogy Magyarország folyamatos támogatást nyújt hazájának, így például segíti azon moldovai szakemberek felkészítését, akik a szabadkereskedelmi megállapodásról fognak tárgyalni az Európai Unióval. Külön felhívta a figyelmet arra, hogy hatékonyan működik Chisinauban az európai uniós közös vízumközpont.

A magyar diplomácia több éve kiemelt figyelemt szentel Moldovának, igyekszik pozíciókat szerezni a Románia és Ukrajna között fekvő egykori szovjet tagköztársaságban. A chisinaui magyar nagykövetségen működő vízumközpontot 2007 áprilisában nyitotta meg Göncz Kinga akkori magyar külügyminiszter.

Orbán most Chisinauban Moldova felhívta a figyelmet arra, hogy 2011-ben Magyarország után Lengyelország adja az Európai Unió elnökségét. Szerinte a három ország között egyfajta sorsközösség létezik, hiszen mindegyik tudja, mi a kommunizmus, milyen az, amikor elnyomják az embereket, elveszik, amijük van, nem hagyják, hogy szabadon döntsenek az életükről. - Azt is tudjuk, ilyen örökséggel milyen nehéz az Európai Unió tagjává válni - tette hozzá.

A moldovaiak által hőn áhított EU-s vízummentesség, illetve vízumkönnyítés kapcsán Orbán értékesnek nevezte a következő félévet. Egyben segítséget ígért a moldovai ambíciók sikerre viteléhez. - Mivel a kommunizmusban a bezártság volt a legrosszabb, az igazán felszabadító érzés az lesz Önök számára, amikor vízum nélkül utazhatnak egészen az Atlanti-óceánig - tette hozzá.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.