Felrobbantottak egy gázvezetéket a Sínai-félszigeten

A szabotázsakció el-Arís város közelében történt, Egy Jordániának és a sínai ipari létesítményeknek gázt szállító vezetéket robbantottak fel.

Szemtanúk szerint szélsőségesek egy csoportja helyezett el robbanóanyagot a gázvezeték alatt, majd a közeli hegyekbe menekült. Röviddel ezután történt a detonáció, és hatalmas tűz ütött ki. Egyelőre nem tudni, hogy vannak-e sérültjei a robbanásnak, de több mentőkocsi is érkezett a helyszínre. Egy hónapon belül ez volt a harmadik támadás gázvezetékek ellen a Sínai-félszigeten.

A szabotázsakció után a biztonsági erők hajtóvadászatot indítottak a merénylők után. A hatóságok biztosak abban, hogy az al-Kaida terrorhálózathoz kötődő Anszár Beit al-Makdisz nevű sínai szélsőséges szervezet emberei hajtották végre a támadást. Ez a csoport a közelmúltban több terrorcselekményt hajtott végre a Sínai-félszigeten.

A Sínai-félszigeten a konzervatív iszlamista elnök, Mohamed Murszi tavaly júliusi bukása óta látványosan megnőtt az egyiptomi hadsereg és a rendőrség elleni merényletek száma. Az első nagy erőszakhullám akkor kezdődött, amikor a 2011-es forradalom megdöntötte Hoszni Mubarak rezsimjét. Azóta körülbelül két tucat támadás történt a Sínai-félszigeten áthaladó gázvezetékek ellen. Murszi hatalomra kerülése után a támadások megszűntek, majd a tavaly júliusi puccs után újrakezdődtek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.