Felrobbantottak egy újságírót Kijevben

Kijev belvárosában meggyilkoltak egy ismert fehérorosz újságírót. Pavlo Seremet nem a saját autójába ült be, a célpont az Ukrainskaya Pravda (UP) napilap alapító-főszerkesztője, Olena Pritula lehetett.

Seremet munkába igyekezett szerda reggel, s ahogy beindította a motort, bekövetkezett a detonáció. A Russia Today azt írja, hogy a gépjármű a fehérorosz újságíró főnökének, Olena Pritulának a nevén volt, ám az Ukrajinszkaja Pravda főszerkesztője nem tartózkodott az autóban.

A hatóságok biztosak benne, hogy merénylet történt. „Nincs kétség afelől, hogy egy előre beszerelt robbanószerkezet okozta a detonációt, amelyet vagy egy frekvencia-indukciós biztosíték vagy egy óra hozhatta működésbe" – nyilatkozta Anton Gerascsenko, a belügyminiszter tanácsadója a 112 Ukraine csatornának.

Seremet ismert fehérorosz újságíró és politikai elemző volt, szakterülete az orosz-ukrán konfliktus és a volt szovjet köztársaságok fejlődése. Az UP-nál öt éve állt alkalmazásban, azóta élt Kijevben.

Petro Porosenko ukrán elnök, aki személyesen is ismerte az áldozatot, elsőként a Twitteren reagált a szerda reggel, háromnegyed nyolckor bekövetkezett tragédiára. Tweetjében Porosenko szűkszavúan annyit írt, hogy sokkolták a történtek és nem talál rá szavakat.

Az Ukrajinszkaja Pravdát Olena Pritula 2000-ben alapította Giorgi Gongadze grúz származású ukrán újságíróval, akit még abban az évben, szeptember 17-én meggyilkoltak - emlékeztet az angol nyelvű orosz lap.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.