Tizenkét halott a tuniszi terrorban

Tunézia fővárosában felrobbantottak az elnöki testőrséget szállító buszt.

Belügyminisztériumi közlések szerint eddig 12 halottja van a merényletnek, amelyet a csúcsforgalomban, a főváros egyik főútján hajtottak végre az államfői testőrséget szállító busz ellen.  A detonáció egy megállóban történt, ahol az elnöki testőrség tagjai fel- és leszállnak - tájékoztatott a BBC riportere, Rana Jawad Tuniszból.

A város útjai a heves esőzések és az áradások miatt járhatatlanok voltak, amikor az V. Mohamed sugárúton felrobbant a busz. A Reutersnek nyilatkozó elnöki és biztonsági források nem voltak egyértelműek abban a kérdésben, hogy a bomba robbant, vagy valamilyen lövedéket lőttek ki a buszra.

A buszmegálló a 2011-es jázminos forradalomban megbuktatott elnök, Zín el-Ábidín ben Ali korábbi pártjának a központjának a közelében van.

A helyieket nagyon megrázta az eset. Az út csak egy kis sétára van a jól őrzött minisztériumoktól, de kávézók, az üzletek és mozik vannak a közelben. A környék a merénylet idején zsúfolásig volt a haza igyekvőkkel, gyalogosokkal és autósokkal egyaránt.

A leginkább megdöbbentő az lehet, hogy a támadóknak ilyen közel sikerült férkőzniük az elnöki testőrséghez. A tuniszi kormány megszigorította a biztonsági intézkedéseket az idei két támadás után. A támadás közelében rengeteg rendőr és katona látható. A miniszterelnök és a belügyminiszter is meglátogatta a támadás helyszínét.

Tunézia az Iszlám Állam egyik kiemelt célpontja. Júniusban Szúsza tengerparti üdülőhelyen egy támadó 38 embert, többségében külföldi turistákat ölt meg. A feltételezések szerint a a legnagyobb számban az észak-afrikai államból utaznak el dzsihadisták harcolni az Iszlám Állam oldalán. A hatóságok szerint legalább háromezer tunéziai állampolgár harcol Irakban és Szíriában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.