Felrobbant az amerikaiak rakétája

A Nemzetközi Űrállomásra tartó hordozórakéta, az Antares másodpercekkel az indítás után detonált a Virginia állambeli Wallops Flight Facility területén. Ember nem volt a fedélzeten, de a Nemzetközi Űrállomás (ISS) hat asztronautája éhezni fog.

Helyi idő szerint kedd délután 6 óra 22 perckor az Egyesült Államokban felrobbant egy Nemzetközi Űrállomás (ISS) felé tartó Antares hordozórakéta és megsemmisült a rajta lévő  teherszállító űrhajó, a Cygnus is. A 14 emelet magas Antares másodpercekkel az indítás után detonált a Virginia állambeli kilövőállomás, a Wallops Flight Facility területén, hatalmas tűzgömböt hagyva maga után. A Cygnuson nem volt ember, a katasztrófában pedig senki nem sérült meg, de az anyagi kár nagy, hiszen a teherszállító űrhajón 2200 kilogrammnyi utánpótlás és felszerelés volt, amely az ISS hat asztronautájának az ellátását biztosította volna. A terület felett több kilométeres körzetben szóródtak szét a roncsok. Mivel a Cygnuson a közel 600 tonna élelmiszer mellett titkosított felszerelés is volt, a Wallops Flight Facility környékét azonnal lezárták.

NASA / Reuters

A Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatal (NASA) közlése szerint az Antares hat másodperccel az indulás után robbant fel. Hogy miért, az egyelőre nem világos, de a szerdán kezdődő helyszíni vizsgálatok először a hordozórakéta motorjára fókuszál majd. Ezeket az AJ-26 típusú motoroknak az eredeti változatait még a Szovjetunió fejlesztette ki a maga N1 hordozórakétái számára a teljes kudarcot valló szovjet holdraszállási program keretében. Az Antares egy amerikaiak által módosított változattal akart felszállni.

Az Antares eredetileg hétfőn indult volna útnak a Cygnusszal, de a kilövés időpontját elhalasztották egy, a közeli vizeken cirkáló halászhajó miatt, amely betévedt a röppálya útjába. Ha a hordozórakétát aznap lövik ki, egyszerűen kiemelte volna a halászhajót a vízből – magyarázta egy volt amerikai asztronauta, John Kelly a CNN-nek, mennyi hajtóerő kell ahhoz, hogy egy ilyen hordozórakéta felgyorsuljon a hangsebesség huszonötszörösére.

Egy szemtanú, Ed Encina a Baltimore Sun riporterének úgy nyilatkozott, mivel a rakétaindítás önmagában is elég látványos jelenség, egy pillanatra senkinek nem tűnt fel, hogy az Antares felrobbant. Arra, hogy mi történt, csak némi fáziskéséssel, a hatalmas tűzgömbből jöttek rá. Aztán még a föld is belerázkódott – mesélte a férfi.

Az Antares felrobbanása nem csak azt jelenti, hogy az ISS hat asztronautája éhezni fog, hanem évekre visszaveti a műholdakra és hordozórakétákra specializált gyártó, az Orbital Sciences Corp. fejlődését is. Az amerikai cég mostanáig legalábbis nagyon szerette volna eladni az Antarest többfunkciós, kereskedelmi célokra is felhasználható eszközként.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.