Felráznák a csüggedt vajdasági magyarokat

Lapos és szellemtelen, igazi témák helyett személyeskedésre és negatív üzenetekre, elaprózott ígéretekre épül a szerbiai választási kampány - de nem a vajdasági magyarok számára: az utolsó pillanatban a második vajdasági magyar párt is átadta választási listáját az április 24-i előre hozott szerbiai parlamenti választásokra. A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK) egy horvát kisebbségi párttal, a Horvátok Demokratikus Közösségével (HDK) együtt vág neki a megmérettetésnek.

 A mintegy 250 ezer fős szerbiai nemzeti kisebbségnek öt pártja van, valamint egy politizáló civil szervezete, amely nemrég alakult, de máris nagy célokat tűzött maga elé, és tagjai a választásokon is indulnak. A legnagyobb délvidéki magyar párt, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) néhány nappal a választások kiírása után adta át választási listáját, amelyen 250 személy szerepel. A VMSZ listáját két másik vajdasági párt, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDP) és a Magyar Egység Párt (MEP) támogatta.

Több párt és koalíció az utolsó pillanatra hagyta a listaátadást, így péntek éjfél körül nagy volt a nyüzsgés a választási bizottság belgrádi központjában. Az "utolsóként érkezők" között volt a VMDK is. Listájukon a horvát jelöltek mellett helyet kaptak a nyáron alakult civil szervezet, a Magyar Mozgalom (MM) tagjai is, akiknek egy része korábban a VMSZ-ben töltött be magas rangú tisztséget, ám az MM-be való belépése után kizárták a pártból. A Magyar Mozgalom februárban jelentette be, hogy indul a választásokon, és egy magyar nemzeti alternatívát kíván felmutatni a VMSZ-szel szemben.

A VMDK-HDK magyar-horvát koalíció képviselői a ma kiadott közleményükben úgy fogalmaztak: "azzal a nem palástolt céllal indulunk az áprilisi választásokon, hogy a rosszkedvű, csalódott, reményét vesztett és folyamatosan sorvadó vajdasági magyarságot felrázzuk a tespedtségéből, hogy cselekvésre ösztönözzük, hogy megszabadítsuk a vajdasági magyar közéletet a kirekesztéstől, a félelemtől, az egyszólamúságtól és a párt alapú foglalkoztatástól".

A VMDK-HDK választási listáját még nem hirdették ki.

A Vajdasági Magyar Szövetség szerint több szempontból is bebizonyosodott, hogy a VMSZ-é az egyetlen magyar lista a parlamenti választáson. Pásztor Bálint, a VMSZ parlamenti frakcióvezetője szombaton elmondta: egyrészt a VMDK-HDK-listának nincs meg a kellő számú, 10 ezer támogatói aláírása, mert kiderült, hogy olyanok is támogatták a listát, akik vagy nem szerepelnek a választói névjegyzékben, vagy már más pártnak is aláírtak, másrészt pedig az aláírók körülbelül 30 százaléka Közép- és Dél-Szerbiából származik.

A közvélemény-kutatások szerint a szerbiai választásokat elsöprő többséggel nyeri majd meg a jelenleg is kormányzó Szerb Haladó Párt (SNS).

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.