Felravatalozták Pretoriában Nelson Mandela koporsóját

Nelson Mandela családtagjai és volt munkatársai már lerótták kegyeletüket a Pretoriában felállított ravatal előtt. Az egykori elnök tisztelői is hamarosan a koporsó elé járulhatnak, amelyet péntekig lehet megtekinteni.

Tömegek kísérték figyelemmel, amint a kórházból a pretoriai kormányépületbe vitték a múlt hét csütörtökön, 95 éves korában elhunyt Mandela koporsóját, amelyet az elkövetkező három napban reggelelente szállítanak majd a kórházból a ravatal helyszínére.

Nelson Mandela koporsóját katonák vitték be ma reggel a ravatal helyszínére, a pretoriai kormányépületbe
The body of the late Nelson Mandela arrives at the Union Buildings in Pretoria, carried by military personnel and followed by members of the Mandela family, December 11, 2013. A cortege transporting the body of former South African president and anti-apartheid hero Mandela left the capital's main military hospital on Wednesday en route to the Union Buildings, where he will lie in state. Thousands of people lined the streets as a procession of police motorcycles lead the black hearse carrying Mandela's coffin, which was draped in the South African flag. REUTERS/Kim Ludbrook/Pool (SOUTH AFRICA - Tags: POLITICS OBITUARY SOCIETY)

A magyar kormányt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes képviselte. Ahogy azt Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője elmondta az MTI-nek, a kormányfő helyettese beszélgetést folytatott többek között Nkosazana Dlamini-Zuma asszonnyal, az Afrikai Unió Bizottságának elnökével, valamint a Mandela elnökkel együtt béke Nobel-díjas Frederik Willem de Klerk volt államfővel.

A katonaság és mentőegységek által is kísért konvoj helyi idő szerint délelőtt 7 órakor hagyta el a katonai kórházat, majd a dél-afrikai zászlóval letakart koporsót a Union Buildings kormányépületbe szállították. A menetnek Mandela özvegye, Graca Machel, és Thabo Mbeki egykori elnök is tagjai voltak, számos ember pedig szaladva kísérte a konvojt.

„Az, hogy láthattam elhaladni a konvojt, a legcsodálatosabb dolog, ami valaha történt velem. Nem szerettem volna mást, mint utoljára látni őt” – nyilatkozta a BBC-nek az egyik helyszínen lévő gyászoló.

Kedden közel száz volt és jelenlegi politikai vezető, valamint több tízezer dél-afrikai vett részt Nelson Mandela gyászszertartásán. A héten további megemlékezéseket tartanak Dél-Afrika-szerte, majd vasárnap helyezik végső nyugalomra az ország első fekete elnökét, akinek nevéhez fűződik az apartheid felszámolása.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.