Feloszlatták a spanyol parlamentet

Fél évig tartó belpolitikai válság után VI. Fülöp király ma feloszlatta a spanyol parlamentet. A történelmi esemény várható volt, hiszen a tavaly decemberi választások óta nem sikerült kormányt alakítania egyik pártnak sem. Az új választásokat június 26-án tartják.

„Bízzunk benne, hogy megtanultuk a leckét, és a következő kormánynak sikerül mihamarabb megállapodnia” – idézi a La Vanguardia Patxi Lopez keddi szavait. A házelnök azután tartott sajtótájékoztatót, hogy VI. Fülöp spanyol király reggel aláírta a parlament feloszlatásáról és az új választások kiírásáról szóló rendeletet.

A decemberi voksolást ugyan a Néppárt (PP) nyerte, a Mariano Rajoy vezette konzervatívok nem szereztek elég mandátumot a parlamenti többséghez. A korrupciós botrányok tengerén evickélő PP-nek végül egy párttal sem sikerült megegyeznie a kormányalakításról. A király ezután a szocialista vezért, Pedro Sánchezt kérte fel, ám neki sem sikerült megállapodásra jutnia senkivel. A többségi kormányzáshoz a radikális baloldali Podemosra és a jobbközép kispártra, a Ciudadanosra is szüksége lett volna, ám a két kispárt hallani sem akart a közös munkáról. 

Az elmúlt fél év sikertelen tárgyalássorozatait látva szakértők már hetekkel ezelőtt arra figyelmeztettek, hogy júniusban újabb választásokat tartanak. A kilátások azonban így sem túl jók, a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint ugyanis megismétlődhet a mostani patthelyzet: egy pártnak sem akkora jelenleg a támogatottsága, hogy a parlamenti többséghez szükséges 176 mandátumot megszerezze. Az elhúzódó belpolitikai válságnak súlyos következményei lehetnek a gazdaságra is, amely épp most kezdett kilábalni a krízisből.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.