Feloszlatták a japán parlamentet

Feloszlatta a parlament alsóházát és előrehozott választásokat írt ki a japán miniszterelnök. Abe Sindzó azután döntött így, hogy a szigetország gazdasága újra recesszióba került - írja a Euronews.

Elemzők szerint a tavaszi áfaemelés okolható a visszaesésért. Az adót akkor öt százalékról nyolcra emelték. A kormányfő azt is bejelentette, az áfaemelés jövőre tervezett második részét, melyet még az előző kormány hagyott jóvá, későbbre halasztja.

- Talán túl erős megfogalmazás, de elég cinikus lépésnek tartom a kormánypártok részéről, hogy saját érdekeiket az ország és a választók érdekei elé helyezték. A választóknak tulajdonképpen nincs is választásuk, hiszen az ellenzéki pártok nincsenek egységben és tulajdonképpen ígérni sem tudnak sok mindent – vélekedett egy politikai elemző.

Japánban december 14-én tartanak előrehozott választásokat. Közvéleménykutatások szerint Abe Sindzó támogatottsága jócskán visszaesett, de még mindig jó esélye van győzni – szakértők ezzel indokolják mostani döntését.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.