Feloszlatta magát a prágai alsóház

A cseh alsóház kedden kora este, több órás, személyeskedésekbe torkolló vita után a szükséges minősített többséggel felkérte az államfőt, hogy a képviselők megbízatási idejének lejárta előtt oszlassa fel a testületet. Ezt az indítványt a kétszáz fős képviselőházban a volt kormánypárti TOP 09, továbbá az ellenzéki cseh szocdemek (KSCM), a kommunisták (KSCM) és a Közügyek (VV) frakciójának tagjai kivétel nélkül támogatták. A támogató voksok száma ennek köszönhetően összesen 140 volt. A tegnapi parlamenti döntéssel lehetővé válik az előrehozott választások kiírása, ha csak valaki nem fordul valamilyen jogorvoslatért a brnói székhelyű Alkotmánybírósághoz.

Milos Zeman államfő péntekre a Hradzsinba kérette a jelenlegi parlamenti pártok vezetőit, akikkel a voksolások időpontjáról kíván egyeztetni. Az elnök október 25-ét és 26-át javasolta, ám ezt főleg a jobboldali politikai tömörülések ellenzik, mivel a 28-i állami ünnep miatt Csehországban hosszú hétvége lesz, ezért ekkor a városi lakosok többsége a hétvégi házába készül, s nem biztos, hogy elmegy szavazni.

A nemrég még legerősebb kormányzati tényező, a Polgári Demokrata Párt (ODS) képviselői a szavazás előtt elhagyták az üléstermet, mert ellenezték a parlament- szerintük meggondolatlanul - gyors feloszlatását, amelyet a baloldal érdekeinek megfelelő, rituális politikai öngyilkosságnak minősítettek. Martin Kuba ügyvezető elnök szerint Csehország történelmében először fordult elő, hogy „a pontyok eresztették le a halastavat, amelyből emiatt a már második olvasaton túljutott törvénytervezetek is kiömlöttek.”

Lapunknak nyilatkozva Bohuslav Sobotka, a cseh szocdemek elnöke kifejtette: a tegnapi döntéssel a cseh alsóház visszaszerzett valamit a szűntelen viszálykodások és a sok korrupciós botrány miatt megtépázott tekintélyéből, mert a többség ezúttal végre az ország és nem a saját érdekeit tartotta szem előtt. - Az önfeloszlatásnak a jelenlegi belpolitikai válságban nincs alternatívája, egyetlen kiutat a mielőbbi választások jelentik, amelyeket mielőbb meg kell tartani - szögezte le. Karel Schwarzenberg, a TOP 09 elnöke pedig így vélekedett: - Sokkal kisebb rossz ez a szörnyű vég, mint a vég nélküli szörnyűség, ami ebben az esetben az alsóház agonizálásának a meghosszabbítását jelentené.

A legújabb felmérések szerint a cseh pártok népszerűségi listáját toronymagasan a CSSD vezeti, 34-35 százalékos támogatottsággal. Második helyen a kommunista párt (KSCM, 18-18,5), a harmadikon a Karel Schwarzenberg vezette konzervatív TOP 09 (15-15,5) áll. Nagyot zuhant a nemrég még legerősebb jobbodali kormányerő, a Polgári Demokrata Párt (ODS,6 százalék körül) szimpatizánsainak a száma. Visszakerülne az alsóházba a Kereszténydemokrata Néppárt (KDU-CSL, 5.5-6), viszont nem érné el a parlamenti küszöböt az eddigi ellenzéki Közügyek (VV, 3),valamint a volt kormánypárti LIDEM (1 százalék körül) sem. Néhány parlamenten kívüli párt támogatottsága viszont alig marad el az ötszázalékos küszöbtől.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.