Feloszlatná a Muzulmán Testvériséget egy bírói testület

A Muzulmán Testvériség feloszlatását javasolta szerdán Egyiptomban egy bírókból álló testület arra hivatkozva, hogy az iszlamista mozgalomnak nincs jogi státusa.

A Muzulmán Testvériség feloszlatását javasolta szerdán Egyiptomban egy bírókból álló testület arra hivatkozva, hogy az iszlamista mozgalomnak nincs jogi státusa. A mozgalom ügyvédje visszautasította az állítást.

Az ajánlást a Legfelsőbb Közigazgatási Bíróság számára készítette annak egyik szerve. A bíróságnak még ebben a hónapban döntenie kell a kérdésben.

A mozgalomból került ki az ország új elnöke, Mohamed Murszi. Az ellenzék szerint nem az államfő gyakorolja a valódi hatalmat, hanem a mozgalom. Mind az elnök, mind a mozgalom tagadja ezt a vádat.

A Muzulmán Testvériség több éve küzd azért bíróságokon, hogy ismét jogi státust kapjon. A mozgalmat 1928-ban alapították, de Egyiptom katonai vezetői 1954-ben feloszlatták. A tilalom ellenére az ország legjobban szervezett és legszélesebb politikai erejévé nőtte ki magát. Az egymást váltó kormányok hol megtűrték, hol erőszakkal fel akarták oszlatni. A tiltást Hoszni Mubarak elnök 2011-es bukása után oldották fel. A mozgalom pártot alapított, amely győzött a parlamenti választásokon. Murszi volt a párt vezetője, és államfővé választása után névlegesen kilépett a pártból.

A bírói tanács ajánlására a mozgalom ügyvédje, Abdel-Moniem Abdel-Makszud közölte, hogy a Muzulmán Testvériséget az év elején bejegyezték, és ismét megteszik ezt, amint a parlament elfogadja a civilszervezetek működéséről szóló új törvényt. Az AP szerint független forrás egyelőre nem erősítette meg, hogy a mozgalmat valóban bejegyezték.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.