Feloldották a kijárási tilalmat Dél-Kirgizisztánban

A lakosság általában a rendelkezés meghosszabbítását kérte a kirgiz-üzbég etnikai villongások miatt.

Feloldották az etnikai villongások miatt korábban elrendelt kijárási tilalmat Kirgizisztán déli részén, egy nappal az alkotmányról rendezendő népszavazás előtt. A döntést az ideiglenes kormány belügyminiszter-helyettese jelentette be a televízióban. Közölte, hogy a lakosság általában a rendelkezés meghosszabbítását kérte. Az utakon létesített ellenőrző posztokat ugyanakkor továbbra is fenntartják Os városában és környékén, és néhány helyen megerősítették a rendfenntartó erőket.

Roza Otunbajeva, az átmeneti kormány feje pénteken kijelentette, nem zárható ki, hogy a népszavazás után a déli területen ismét bevezetik a kijárási tilalmat.

A kirgizek és az üzbég kisebbség között június közepén kirobbant összetűzéseknek az egészségügyi minisztérium legutóbbi adatai szerint 275 halálos áldozatuk volt, de a valós számuk megfigyelők szerint elérheti a kétezret is. 2200-an fordultak orvosi segítségért, és néhány tucatnyira rúg az eltűntek száma. 1386 házat gyújtottak fel. Az ENSZ humanitárius segítségnyújtást koordináló hivatala (OCHA) tudomása szerint még legalább 15 ezer kirgizisztáni menekült tartózkodik a szomszédos Üzbegisztánban.

Szombaton kampánycsend van érvényben a vasárnapi népszavazás előtt. Mint a központi választási bizottság Biskekben közölte, minden készen áll a voksolás lebonyolítására. A köztársaság területén 2281, a határokon túl pedig 38 választókörzetet létesítettek. Az 5,3 millió lakosú Kirgizisztán mintegy 2,5 millió választásra jogosult állampolgárának az ország új alkotmányáról kell döntenie, amely jelentősen korlátozná az államfő jogköreit a parlament javára. A választók fő dilemmája az, hogy elmenjenek-e szavazni a helyzet jobbra fordulása érdekében, vagy maradjanak otthon, nem bízva ebben.

A voksolás tisztaságán 186 megfigyelő fog őrködni, akik 31 országból érkeztek. 17 országból csaknem 100 újságíró akkreditáltatta magát az eseményre. A belügyminisztérium közlése szerint csaknem 8 ezer rendőr és 7,5 ezer önkéntes - választókörzetenként 2-4 fős osztagok - fog vigyázni a rendre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.