Feloldhatják az EU-s vízumkényszert Ukrajnával szemben

Az Ukrajnával szemben alkalmazott schengeni vízumkényszer eltörlésére tett javaslatot szerdán az Európai Bizottság.

A vízummentesség csak azokra vonatkozna, akik biometrikus azonosítóval ellátott útlevéllel rendelkeznek és félévente legfeljebb 90 napot terveznek tartózkodni a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezet tagországaiban.

A brüsszeli testület tavaly decemberben állapította meg, hogy Kijev teljesítette az úgynevezett vízumliberalizációs akcióterv minden előírását.

Dimitrisz Avramopulosz migrációs politikáért felelős uniós biztos kijelentette: "a vízummentes utazás még egyszerűbbé teszi az emberek közti kapcsolatokat és megerősíti az üzleti, társadalmi és kulturális kapcsolatokat az Európai Unió és Ukrajna között".
Hozzátette, a szerdai javaslat elismeri az ukrán hatóságok erőfeszítéseit a kiterjedt és nehéz reformok végrehajtására, ami jelentős hatással van a jogállamiságra és az igazságszolgáltatásra.

"Rendkívül elégedett vagyok az elért haladással, ez fontos fejlemény az ukrán állampolgárok számára, és remélem, hogy az Európai Parlament és a tanács mihamarabb elfogadja a javaslatunkat" - fogalmazott a görög uniós biztos.
A javaslatot az Európai Parlamentnek és a szakminisztereket tömörítő tanácsnak kell jóváhagynia.
Ukrajna régóta reméli, hogy az EU mielőbb eltörli a vízumkényszert, amit egyúttal reformtörekvéseik elismerésének tekintenek.

A bizottság ajánlásának elnyeréséhez az ukrán szerveknek az európai normákhoz kellett igazítaniuk az adatvédelmi rendszerüket, valamint az útlevelekre vonatkozó előírásokat. Egyúttal garantálniuk kellett a többi között azt is, hogy a bűnüldözés terén készek az EU-val való zökkenőmentes együttműködésre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.