Egymásnak esett Cameron és Miliband

A legnagyobb kereskedelmi tévéadó, az ITV volt a helyszíne a brit parlamenti választási kampány egyetlen olyan vitájának, amelyben egymásnak eshetett David Cameron kormányfő és Ed Miliband munkáspárti vezér. A csütörtök esti pengeváltásban az öt másik országos és regionális hangadó párt irányítója is részt vett: Natalie Bennett a Zöldek, Nick Clegg a Liberális Demokraták, Nigel Farage a UK Függetlenségi Párt, Leanne Wood a Plaid Cymru walesi és Nicola Sturgeon, a Skót Nemzeti Párt színeiben.

Már a rövid korteshadjárat kezdete előtt nyilvánvaló volt, hogy a roppant szoros versenyben kiemelt szerepet játszanak a kisebb pártok: patthelyzetben ők segíthetik hatalomba a két nagy egyikét. A kampányhoz hasonlóan a szópárbajt is a gazdaság, az egészségügy és a bevándorlás uralta. Bizarr volt, ahogy Clegg eltemette a koalíciót, úgy bírálva Cameron gazdaságpolitikáját, mintha a libdemek nem lettek volna részesei az elmúlt öt év döntéseinek.

A kormányfő ismét a 2010 előtti munkáspárti kormányzás túlköltekezését emlegette fel, azt hangoztatva, hogy a stabilitást csak a toryk képesek biztosítani. A többnyire a kamera felé forduló, a választókhoz beszélő Miliband emlékeztette a kormányfőt, hogy egyetlen penny extra adót sem készül kivetni a tehetősebbekre. A Zöldek, a Plaid Cymru és a Skót Nemzeti Párt élén álló hölgyek a baloldalhoz közelítő nézeteket vallottak, amikor a megszigorítások fokozatos enyhítése mellett foglaltak állást.

Meghatározónak bizonyulhat az a pillanat, amikor a szellemes és határozott Nicola Sturgeon Miliband felé fordulva jelentette ki: „egyetértek Eddel”, felvillantva a Labour–SNP-együttműködés lehetőségét május 7. után. A látványosan izzadó Farage elszigetelődött, amikor a „jóléti turizmusról” esett szó, és kifogásolta a HIV-pozitív külföldiek ingyenes kezelését. A vita mind a hat másik résztvevőjét „egyformának” nevezte, amiért bent kívánnak maradni az Európai Unióban.

Míg Cameron a tagság feltételeinek újratárgyalása mellett állt ki, Miliband leszögezte, „nem hiszi, hogy Nagy-Britannia helye az EU-n kívül lenne. Ez katasztrofális lenne a munkahelyek, a családok és az üzleti élet szempontjából”. A walesi Leanne Wood garanciát kért a kormányfőtől, hogy az ígért népszavazás után az Egyesült Királyság csak mind a négy tartomány egyetértésével távozik az EU-ból, és „Anglia nem rángathat mindenkit magával”.

A tévévita utáni közvéleménykutatások vegyes képet mutattak. A The Times és a YouGov felmérése szerint Sturgeon fölényesen győzött (28 százalék) Farage (20 százalék) előtt. Összesítésben minimális különbség alakult ki Cameron (22 százalék) és Miliband (21,5 százalék) között.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.