Félnek Orbántól Strasbourgban?

Továbbra sem kapott Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) elnöke erről hivatalos tájékoztatást, de a legtöbb brüsszeli forrás azt valószínűsíti: Orbán Viktor kormányfő megjelenik jövő héten Strasbourgban az EP plenáris ülésén.

A parlament frakcióvezetői csütörtökön ülnek össze véglegesíteni a napirendet, ugyanakkor az még az utolsó pillanatig változhat.

Az eredetileg szerdára tervezett magyar vitára elvileg két-két felszólalóval készültek a frakciók, és nem volt szó nagy összecsapásról. Parlamenti források arra emlékeztetnek, az EP számára fontos, európai parlamenti határozat alapján készülő jelentés Magyarországról (mellyel kapcsolatban legutóbb hétfőn tartott vitát az ügyben illetékes szakbizottság) csak májusban készül el, és feltehetően csak júniusban kerül a plenáris elé, ha egyáltalán. Tehát a parlamenti erők inkább a júniusi, tartalmi magyar vitára „gyúrnának”, s nem akarnak kéthavonta magyar témát a plenárison. Ezt azonban megváltoztathatja, ha Orbán Viktor most kíván felszólalni.

A felszólalást parlamenti forrásaink szerint ezzel együtt alapvetően üdvözölné az EP, amelynek az a célja, hogy az európai politikai vitákat ott fejtsék ki. Médiafigyelem szempontjából sem elhanyagolható egy miniszterelnök fellépése.

Sok minden múlhat azon is, milyen állapotban van az Európai Bizottság elemzése a negyedik alkotmánymódosításról. Bizottsági forrásaink továbbra is csak annyit hajlandók elárulni: az a cél, hogy konkrétumokkal tudjanak előállni a szerdai vitán, de a gyors munka nem mehet az elemzés minőségének a kárára. Amennyiben a bizottság kész jelentéssel áll elő, és azt esetleg Jose Manuel Barroso bizottsági elnök adja elő, akkor látványos vitára lehet számítani.

Információink szerint az Európai Néppárt (EPP) némileg belefáradt, hogy a Fideszért tartsa a hátát. Ugyanakkor köreikből még a háttérben sem bírálják az Európában egyik legerősebb jobboldali pártot, a Fideszt, és Orbán Viktort, aki évekig a néppárt megbecsült alelnöke volt. Erre utalhatott ugyanakkor Hannes Swoboda, a szocialista EP-frakció vezetője kedden Twitter-profilján közölte: „Remélem Orbán eljön az EP-be, hogy Magyarországról beszéljen. Nagy kár lenne, ha az EPP mégsem hívná meg. Vagy félnek, mit fog mondani?”

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.