Félmillió alkoholista Csehországban

Döbbenetes adatokat hozott nyilvánosságra hétfőn Prágában a Cseh Nemzeti Monitoring Központ (NMS), amely az alkohol- és a drogfüggőséget vizsgálja.

Viktor Mravcík igazgató arról számolt be, hogy jelenleg Csehországban több mint félmillió alkoholfüggő személyt tartanak nyilván, ami a felnőtt lakosság nyolc százaléka. Másfél milliónyian pedig a veszélyeztetett csoportba tartoznak, mert gyakran fogyasztanak nagy mennyiségű alkoholt, főleg tömény szeszt, sörrel.

Alig több mint egy évtized alatt nyolcvan százalékkal megugrott a metamfetamin függők száma: jelenleg már 34 ezren tartoznak ebbe a kategóriába.

A tizenöt évnél idősebb polgárok csaknem húsz százaléka, vagyis mintegy kétmillió személy rendszeresen dohányzik. Az általános iskolások 11 százaléka naponta rágyújt néhány cigarettára. Tizenöt százalékuk pedig rendszeresen sörözik. Nyolc százalékuk bevallotta, hogy már többször voltak részegek.

Fokozatosan csökken viszont ( a korábbi 12 ezerről négyezerre) a marihuána függők száma, amit a prágai drogszakértő, Jindrich Voboril azzal magyarázott, hogy az ő gyógykezelésük eredményesebb, kidolgozottabb, mint a metamfetamin függőké.

A szakértő arról is tájékoztatott, hogy főleg a terepen tevékenykedő szociális munkásoknak, továbbá a tűcsere-programnak és több más intézkedésnek köszönhetően évről évre kevesebben halnak meg kábítószer-túladagolás vagy fertőzés következtében. Idén harminc személyt ért ilyen tragédia.

Ugyanakkor az elmúlt tizenegy hónapban már több mint háromszázan hunytak el alkoholmérgezésben. A cseh szakemberek törvénymódosító tervezetet dolgoztak ki, amely lényegesen szigorítaná főleg a szeszkereskedelem ellenőrzését, továbbá az alkohol árusítását, amelyet a töltőállomásokon megtiltanának és jóval vonzóbbá tennék a felvilágosító tevékenységet is.

A cseh egészségügyi minisztérium a saját honlapján december elején közvitára bocsátotta a dokumentumot, néhány nap múlva viszont levették a napirendről, azzal az indokkal, hogy először az általuk felkért szakértők mondanak véleményt - tájékoztatott Jindrich Voboril.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.