Félmillió dollár a dél-koreai komp tulajdonosáért

A dél-koreai hatóságok félmillió dolláros nyomravezetői díjat ajánlottak annak, aki segít kézre keríteni az április közepén elsüllyedt kompot üzemeltető cég tulajdonosát.

A közel 300 ember halálát okozó hajószerencsétlenség egyik fő vádlottja annak a cégnek a tulajdonosa, aki a kompot üzemeltette, ugyanis a hatóságok szerint ő is felelőssé tehető azért, hogy a baleset idején a komp igencsak túl volt terhelve.

A férfit gondatlanságon kívül sikkasztással és adócsalással is vádolják, ezért most 500 ezer dollárt ajánlottak bármilyen információért, ami segíthet a nyomára bukkanni, írja a BBC. Az üzletember egy vallási szektának is a vezetője, amelynek tagjai a rendőrség szerint segíthettek neki a szökésben. Bár múlt héten razziát tartottak az Evangélikus Baptista Egyház főhadiszállásán és letartóztattak négy személyt, nem találtak olyan nyomot, amelyen elindulhatnának.

A 146 méter hosszú, 6825 tonnás komp április 16-án, egy túl gyorsan és élesen bevett fordulatot követően borult az oldalára, és süllyedt el három órával azelőtt, hogy egy 14 órás út végén az északi Incseonból megérkezett volna a déli Dzsedzsu szigetére. A fedélzeten 476-an – többségében diákok – utaztak a baleset pillanatában.

Az ügy másik fő vádlottja a kapitány, akit gondatlanságból elkövetett emberöléssel, és a tengeri jog megsértésével vádolnak: nem elég, hogy Li Dzson Szeok a baleset idején egy tapasztalatlan harmadtisztre bízta a hajó irányítását, nem rendelte el idejében a hajó evakuálását, és az elsők között menekült el a fedélzetről. Mindössze 172 személy élte túl a balesetet, és a közel 300 halálos áldozaton kívül mintegy két tucat embert nyilvánítottak eltűntnek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.