Félmilliárd eurót ad az EU Malinak

Bamako szerint a teljes újjáépítésre 4,3 milliárd kellene.

Ötszázhúszmillió eurót ígér az Európai Unió Mali újjáépítésére – írja a BBC. Az összeget – amelyet hivatalosan egy brüsszeli nemzetközi donorkonferencián jelentenek be – José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke szerint az afrikai ország „a stabilitás és a demokrácia kiépítésére” kapja. A brüsszeli az első konferencia, amelyet Maliról tartanak azután, hogy a francia erők bevonultak kiűzni az ország északi felét uralmuk alá hajtó iszlmista szélsőségeseket, akik már a központi kormányt fenyegették.

Az EU által felajánlott 520 millió euró önmagában nem sokra elég: Bamako becslése szerint a teljes újjáépítéshez 4,3 milliárd kellene. Ebből Dioncounda Traoré ideiglenes mali elnök szerint a donorkonferencián kétmilliárd fog összejönni.

Bár az EU láthatóan minél előbb szeretne túllenni a mali konfliktuson és az újjáépítésen is, a szegénység ellen küzdő nonprofit szervezetek szövetsége, az Oxfam szerint ez aligha lesz könnyű, hiszen a fenntarható fejlesztéshez nem elég a pénz, a szomálii és az afganisztáni tapasztalatok alapján minimum 15 évig jelen kell lenni az ország életében. Ehhez Párizs nemrég még arról győzködte Bamakót, hogy júliusig írjon ki parlamenti választásokat, – többé-kevésbé annak ellenére, hogy az iszlamisták által elfoglalt területeken a teljes közigazgatás és a hadsereg is újjáépítésre vár – és az év végéig minden katonáját kivonná Maliból. Traoré keddi bejelentése szerint elnökválasztás lesz is, július 28-án, és azon ő nem indul.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.