Felmentettek két elítélt háborús bűnöst

A két exminiszter eredetileg 30 évet kapott a ruandai népirtásért, fellebbezésüket azonban most elfogadták a ruandai háborús bűnök kivizsgálására alapított bíróságon.

Justin Mugenzit és Prosper Mugiranezát 2011-ben ítélték el, fejenként harminc évre népirtás és népirtásra való felbujtás miatt. Ezt most, a fellebbezésük után eltörölték a ruandai háborús bűnök kivizsgálására alapított bíróságon (ICTR).

A népirtás alatt kereskedelmi miniszter Mugenzi és az infrastruktúráért felelős Mugiraneza ellen a fő bizonyíték a jelenlétük volt két tanácskozáson 1994 áprilisában, az ICTR fellebbviteli testülete azonban ezt most már nem találta elégségesnek a 30 éves börtönbüntetés megalapozottságához. A bíróság elnöke, az amerikai Theodor Meron ezután elrendelte, hogy a két exminisztert azonnali hatállyal szabadon engedjék.

Ruandában 800 ezer ember halt meg az 1994-es népirtás alatt: 1994. április 6-án Juvenal Habyarimana ruandai elnök repülőgépét a főváros, Kigali közelében, néhány órával a merénylet után pedig a hutu kormány egyes tagjai mozgósítani kezdték a milíciákat, hogy lássanak hozzá a kisebbségben lévő tuszik szisztematikus lemészárlásához. Ez végül több mint három hónapon át tartó erőszakhullámhoz vezetett, amelyben a szélsőséges hutu milíciák 500 ezer tuszival és 300 ezer mérsékelt hutuval végeztek. Azóta az 1994 novemberében alapított ICTR 50 pert folytatott le háborús bűnök gyanúsítottjai ellen, és 29 vádlottat ítélt börtönbüntetésre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.