Felmentették DSK-t

A lille-i ügyészség kedden megszüntette a vizsgálatot, amelyet idén tavasszal csoportos nemi erőszak gyanújával kezdeményezett Dominique ­Strauss-Kahnnal, a Nemzetközi Valutaalap volt vezérigazgatójával szemben.

A DSK néven ismert közgazdász-politikus – akit sokáig a francia köztársasági elnöki poszt egyik legesélyesebb várományosának tartottak Párizsban – tavaly azért volt kénytelen leköszönni az IMF első emberének tisztségéről, mert egy szállodai szobalány New Yorkban nemi erőszakkal vádolta meg.

Az amerikai vádakat a szobalány, Nafissatou Diallo szavahihetőségét övező kételyek miatt az ügyész ejtette, de időközben Strauss-Kahnt hazájában, egy ­lille-i kerítési ügy egyik mellékszálaként egy belga prostituált azzal vádolta, hogy egy „amerikai szexparti alkalmával megerőszakolta őt”. A vizsgálat szerint azonban a szóbanforgó esetben nem volt erőszak, az aktus a prostituált beleegyezésével történt.

Strauss-Kahn megúszott egy másik ügyet is, amelyben egy francia írónő, Tristane Banone vádolta meg nemi erőszakkal. Ezt a vádat az ügyészek arra hivatkozva ejtették, hogy bár van elég bizonyíték a férfi ellen, az incidens túl régen, 2002-ben történt ahhoz, hogy érdemi vizsgálatot lehessen kezdeni. A volt IMF-vezérigazgatóra – akitől a felesége, Anne Sinclair újságírónő augusztusban különvált – vár még egy per, Diallo ugyanis polgári eljárás keretében próbál érvényt szerezni a maga igazának.

A nemzetközi visszhangot kiváltó New York-i szexbotrányról egyébként film készül, Gérard Dépardieu-vel és Isabelle Adjanival a két főszerepben.

Strauss-Kahn (középen) felesége, Anne Sinclair oldalán
Former IMF Chief Dominique Strauss-Kahn leaves his apartment with wife Anne Sinclair (L) and an unidentified man (R) in Manhattan, July 1, 2011. Strauss-Kahn was released without bail at a New York court hearing Strauss-Kahn is released from house arrest after prosecutors say the hotel maid who accuses him of attempted rape lied to a grand jury and made other false statements. Strauss-Kahn still faces charges he sexually assaulted the woman but questions about her credibility appear to be shifting the case in his favor. REUTERS/Allison Joyce (UNITED STATES - Tags: POLITICS CRIME LAW IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.