Felmentették az argentin exelnököt

Carlos Menem Argentínája 1991 és 1995 között hét ízben szállított hajón fegyvereket Horvátországnak, amikor ENSZ-embargó volt érvényben a volt Jugoszlávia területén dúló háború miatt.

Egy argentin bíróság felmentette Carlos Menem volt elnököt (1989-1999) illegális fegyverszállítás engedélyezésének vádja alól. Argentína 1991 és 1995 között hét ízben szállított hajón fegyvereket Horvátországnak, amikor ENSZ-embargó volt érvényben a volt Jugoszlávia területén dúló háború miatt.

A Menem-kormányzat idején argentin fegyverek kerültek Ecuadorba is, amely Peruval vívott határháborút, s ezért a fegyvereladás ugyancsak tilalomba ütközött. Az ügy ugyan már 1995-ben napvilágra került, ám Menem ellen csak 2008-ban emeltek vádat. A most 81 éves szenátor elismerte, hogy az aláírta az export-engedélyt, de állítása szerint a dokumentumon Venezuela és Panama szerepelt célállomásként. S arról nem volt tudomása, hogy onnan még tovább kerül az áru. Menem nyolc évet is kaphatott volna, ha bűnösnek találják. Az ügy további 17 vádlottját szintén felmentették. A vád ügyésze közölte, hogy fellebbez a bíróság ítélete ellen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.