Felmentették a volt koszovói miniszterelnököt

Ramush Haradinaj volt koszovói miniszterelnököt bizonyíték híján tisztázták a vádak alól. Vissza akar térni a politikába.

A koszovói albánok gerillaszervezete, a Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) egykori parancsnokát 2008-ban már tisztázták a vádak alól, az ítéletet viszont megsemmisítették, kiderült ugyanis, hogy a tanúkat megfélemlítették. Haradinaj az UCK legmagasabb rangú megvádolt parancsnoka.

Haradinaj a csütörtöki ítélethirdetésen. Visszatérne
Kosovo's former Prime Minister and former commander of the Kosovo Liberation Army Ramush Haradinaj attends the verdict reading in his retrial at the International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia in The Hague November 29, 2012. Haradinaj was acquitted of charges of crimes against humanity at the conclusion of his retrial on Thursday. REUTERS/Koen van Weel/Pool (NETHERLANDS - Tags: POLITICS CRIME LAW TPX IMAGES OF THE DAY)

Az ügyészek húsz évet kértek a 2004 és 2005 között miniszterelnökre a szerbek, albánok és romák ellen 1998-1999-ban elkövetett háborús és emberiség elleni bűncselekmények miatt. Elsősorban egy, az UCK által fenntartott fogvatartó táborban elkövetett visszaéléseket vizsgálták – írja a BBC. Itt állítólag sok fogoly a kínzásokba halt bele, és többeket kivégeztek. Összesen 39 holttestet találtak. Ítéletében Bakone Moloto bíró elismerte, hogy van arra bizonyíték, hogy az UCK táborában szerbeket vertek meg, és volt, aki belehalt a sérüléseibe, de arra nem, hogy Haradainajnak és társainak köze volt a kínzásokhoz. Az UCK két másik parancsnokát, Idriz Balajt és Lahi Brahimajt szintén tisztázták a vádak alól.

Ahogy korábban a volt horvát tábornokéra, Ante Gotovináéra, Szerbia Haradinaj felmentésére is dühödten reagált. Ahogy Tomiszlav Nikolics államfő ingerülten kijelentette, a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnök vizsgálatára alakult törvényszéket, az ICTY-t csak azért hozták létre, hogy szerbeket ítéljenek el. Az elnök szerint az ítélet ismét igazolta, hogy az ICTY részrehajló testület, amely nem kíván magas rangú vezetőket felelősségre vonni a szerb áldozatokért. – Mindez csak növeli az EU-val szembeni ellenállást, és kiolt minden erőfeszítést, amely a Belgrád és Pristina közötti kapcsolat normalizálására irányult – mondta Nikolics, hozzátéve, hogy a döntés igazságtalan és jogtalan. Ivica Dacsics kormányfő már óvatosabban fogalmazott, hangsúlyozva, hogy Szerbia Haradinaj felmentése ellenére is folytatja a párbeszédet Koszovóval, máskülönben nincs esély az EU-csatlakozási tárgyalások megkezdésére. Dacsics szerint egyébként a felmentés nem meglepő. – Ez csupán a legutóbbi darabja a jogalap nélküli hágai ítéletek sorozatának, amely csak tovább nehezíti a megbékélés folyamatát – idézte a kormányfőt a B92 rádió hírportálja.

Koszovó fővárosában, Pristinában viszont hangos ünneplés és tűzijáték fogadta Hardainaj felmentésének a hírét: az utcákon és a tereken hatalmas tömeg gyűlt össze az óriáskivetítők előtt, az ítélet kihirdetés után pedig önfeledt üdvrivalgásban törtek ki az emberek.

Ami Haradinaj ambícióit illeti, a volt miniszterelnök állítólag vissza akar térni a politikába. Ügyvédje, Ben Emmerson szerint legalábbis „az emberek jóváhagyásával szeretné újra elfoglalni a helyét Koszovó politikai vezetőjeként. Erre minden esélye meg is van: a Reuters információi szerint Hashim Thaci kormányfő Haradinaj bevonását tervezi a kormányba, hogy az államfői posztot elfoglalva átadja helyét a Koszovóban hősként, Szerbiában továbbra is háborús bűnösnek tartott veteránnak.

Haradinaj alig húsz évesen Svájcba emigrált, ahol nyolc éven át sportrendezvényeken és koncerteken biztonsági őrként dolgozott és más alkalmi munkákból élt – emlékeztet a BBC. Koszovóba 1998-ban tért vissza, a szeparatisták és a szerb hadsereg közötti harcok kezdetén. Két fivérét elvesztette a háborúban, amelyben ő az UCK egyik regionális vezetőjévé lépett elő. Háborús veteránként jogot végzett, majd alig 36 évesen az általa alapított Szövetség Koszovó Jövőjéért párt élén megszerezte a Szerbiától de facto külön életet élő Koszovó kormányfői posztját. Alig száz nappal kinevezése után Haradinaj leköszönt a posztjáról, hogy Hágában bíróság elé álljon.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.