Politkovszkaja-per: Bűn és semmi bűnhődés

Mindhárom vádlott felmentésével végződött a moszkvai bíróságon Anna Politkovszkaja halálának ügye. A Novaja Gazeta című ellenzéki lap munkatársát 2006. október 7-én lőtték le Moszkvában.

Mindhárom vádlott felmentésével végződött a moszkvai bíróságon Anna Politkovszkaja halálának ügye. Az újságírónőt 2006 októberében lakása előtt lőtték le ismeretlenek. Az ügyészség munkájának alapossága azonban az elsőfokú felmentő ítélettől függetlenül már a kezdetekben kérdéses volt, miután a gyilkosság megrendelésének és végrehajtásának vádjával eleve nem került senki a vádlottak padjára.

Ibrahim és Dzsabrail Mahmudovot korábban is csak a gyilkosság előkészítésével vádolták, míg Szergej Hadzsikurbanovot - a szervezett bűnözés elleni moszkvai ügyosztály korábbi munkatársát - a gyilkosság megszervezésével. A végrehajtó az ügyészség szerint Rusztam Mahmudov volt, aki jelenleg nemzetközi körözés alatt áll. (A megrendelőre csak Vlagyimir Putyin - még államfőként - tett utalást, azt sejtetve, hogy a gyilkosság mögött Borisz Berezovszkij áll. A Kremllel szembekerült, Londonban élő oligarcha azonban érdemben nem került a nyomozás látóterébe. A Legfőbb Ügyészség alá rendelt Nyomozati Hatóság (SZK) vezetője, Alekszandr Basztrikin a tavaly októberben lezárt nyomozás után elismerte: megközelítőleg sem tudják, ki volt a megrendelő, bár Jurij Csajka legfőbb ügyész korábban az ellenkezőjéről beszélt).

A Csecsenföldön szolgáló orosz erők jogsértéseiről félezer írást publikáló Politkovszkaja cikkeinek helyet adó Novaja Gazeta lap szerint ugyanakkor a vádlottaknak közük van a gyilkossághoz.

Ezzel szemben a másfél éve letartóztatásban lévő Mahmudov-fivérek ügyvédje, Murad Muszajev szerint az ügyészségnek még azt sem sikerült bizonyítania, hogy a testvérek ismerték Hadzsikurbanovot. Ráadásul a per zárónapján az egykori tiszt korábbi vallomását is visszavonta, mondván, hogy csupán azért állította, hogy Borisz Berezovszkij utasítására kezdett a gyilkosság megszervezésébe, mert a nyomozók cserébe azt ígérték, hogy őt kivonják az eljárás alól.

Az ügyben közvetve érintett Szergej Rjaguzov, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) egykori tisztje pedig a korábbiakkal ellentétben tagadta, hogy bizonyos csecsen személyektől utasítást kapott Politkovszkaja lakhelyének kiderítésére. (A két csecsen személyt, bár korábban őrizetbe vették, nincsenek a vádlottak között. A Novaja Gazeta szerkesztősége saját információi szerint azonban mind Lom-Ali Gajtukajev - a Mahmudov-fivérek nagybátyja -, mind Samil Burajev - az egyik csecsenföldi körzet egykori vezetője - érintett a gyilkosságban).

- Hiába döntött úgy a nyomozati hatóság egy ponton, hogy a nehezen kideríthető igazság helyett inkább kijelölik a bűnösöket - mondta a vádlottak ügyvédje, hozzátéve, hogy a bíró is inkább a vádat képviselve küldte ülésezni az esküdteket. Jevgenyij Zubov több bizonyíték csatolását is elutasította, többek között azt a független DNS-vizsgálatot, amely szerint a gyilkos fegyveren maradt verítékminta tulajdonosa és a gyilkossággal vádolt Rusztam szüleinek mintája nem utalt rokoni kapcsolatra.

- Nagy szerencsénk volt az lelkiismeretes esküdtekkel - jelentette ki Muszajev az Echo Moszkvi rádiónak nyilatkozva, felelevenítve azt is, hogy az eljárás zárt státuszát csak azután oldotta fel a bíró, miután az egyik esküdt - vállalva ezzel az eltávolítását - a sajtóban visszautasította Zubov állítását, miszerint a nyilvánosság kizárását ők maguk kérték volna. (Egy törvénymódosítás nyomán a jövőben a terrorizmussal és az etnikai alapú gyilkosságokkal kapcsolatos ügyekbe nem vonhatók be esküdtek).

A felmentő döntés ellen az ügyészség fellebbez, ezzel azonban nem kerül közelebb a gyilkosság megrendelőjéhez, akit az orosz vezetés ellenzéke szerint a Kremlben - vagy a vele szövetséges, Ramzan Kadirov elnök által irányított csecsenföldi vezetésben - kell keresni.

 

Meghallgatás után. Ibrahim és Dzsabrail Mahmudov Moszkvában.
Meghallgatás után. Ibrahim és Dzsabrail Mahmudov Moszkvában.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.