Felmentették Malala támadóit

A korábbi jelentésekkel ellentétben szabadon engedtek a Nobel- és Szaharov-díjas Malala Juszafzai tíz támadója közül nyolcat. A tizennyolc éves lányt 2012-ben lőtték fejbe fegyveresek iskolája közelében, a pakisztáni Szvát-völgyben.

A pakisztáni hatóságok pénteken megerősítették, hogy tíz gyanúsított közül csak kettőt ítéltek el, őket viszont 25 év börtönre. Áprilisban még arról számoltak be, hogy mind a tízüket bűnösnek találták a 2012-es iskolabusz elleni merényletben.

Tisztviselők szerint, azok az ügyészek és ügyvédek, akik a valótlan információkat elterjesztették, nem vettek részt a zárt ajtók mögött zajló tárgyaláson. A téves hírt sem a hadsereg, sem a kormány nem próbálta meg kijavítani korábban – jegyzi meg a Guardian.

Pénteken egy pakisztáni katonatiszt azt mondta, sokáig azt hitték, elég bizonyíték áll rendelkezésre mind a tíz gyanúsított ellen, de végül nyolcukat ezek hiányában fel kellett menteni. A bíróság szerint azt a két férfit ítélték csak el, akik megállították az iskolabuszt és fejbe lőttek egy rajta utazó diáklányt, Malala Juszafzait, aki a merényletet életmentő műtéttel túlélte.

A Szvát-völgyből származó Malalára azért támadtak fegyveresek, mert a lányok oktatásáért küzdött, amely egyre nehezebbé vált a tálib ellenőrzés miatt. A most tizennyolc éves lány a merénylet után Nagy-Britanniába költözött családjával, és a nők tanulási jogaiért küzd világszerte.

Tavaly októberben – tizenhét évesen – Nobel-békedíjat kapott, amellyel minden idők legfiatalabb díjazottja lett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.