Fellebbez az első guantánamói elítélt

Az ausztrál David Hicks 2007-ben beismerte, hogy terroristáknak nyújtott segítséget. Most azt szeretné, ha az ítéletet eltörölnék.

Ítélete eltörléséért fellebbez David Hicks, az első rab, akit terrorizmus miatt elítéltek Guantánamón, a Kuba szigetén fekvő amerikai börtöntáborban. Hicks ausztrál, Afganisztánban, az al-Kaida egyik táborában kapták el és vitték Guantánamóra. Itt 2007 márciusában bűnösnek vallotta magát, beismerve, hogy anyagi segítséget nyújtott terroristáknak, amiért hét évet kapott. A büntetést nem sokkal később felfüggesztették, és Hicks még 2007-ben visszanyerte a szabadságát. Most azt szeretné, ha az ítéletet megsemmisítenék. Ügyvédje, Wells Dixon ezt azzal magyarázza, hogy a férfinek a Guantánamón egyszerűen nem volt más választása: bűnösnek vallja magát, vagy az öngyilkosságba menekül.

Hicks egy tavaly októberi precedensre hivatkozva fellebbezhet. Egy éve a washintoni fellebbviteli bíróság ugyanis helyt adott Oszama bin Laden volt sofőre, Szalim Hamdan keresetének. Őt eredetileg szintén „anyagi segítségnyújtás” vádjával ítélték el, a bíróság azonban végül arra hivatkozva törölte el az elsőfokú ítéletet, hogy ez a segítségnyújtás önmagában nem jelent háborús bűnt. Szakértők arra hívják fel a figyelmet, Hamdan és Hicks ügye között az állítólagos precedens ellenére nagy a különbség, hiszen Bin Laden sofőre nem vallotta magát bűnösnek az ellene felhozott vádakban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.