Felkelés Tripoliban

Felkelés kezdődött kedden a líbiai fővárost ellenőrző iszlamisták ellen - jelentette a Sky News Arabíja hírcsatorna.
A hír szerint Tripoli minden városrésze fellázadt. Az al-Arabíja hírtelevízió közölte, hogy a fővárosban erőteljes bombázás zajlik, legalább hat légicsapás érte a szélsőséges Fedzsr Líbia (Líbia hajnala) nevű iszlamista fegyveres koalíció állásait Tripoli déli részén - írja a hirado.hu. Az iszlamisták állítólag súlyos veszteségeket szenvedtek, megsemmisült több páncélozott járművük. Eközben Abdalláh asz-Száni miniszterelnök a felkelés hírére általános mozgósítást rendelt el, hogy - a fővárosiak kérésének eleget téve - felszabadítsa Tripolit.

A líbiai fővárost augusztus végén kerítette hatalmában a Fedzsr Líbia. Az iszlamisták újra összehívták a tavasszal - a választások előtt - feloszlatott, iszlamista többségű előző parlamentet, az Általános Nemzeti Kongresszust (ÁNK), amely jóváhagyta az Omár el-Hászi vezette iszlamista kormányt. Líbiában így jelenleg két parlament és két kormány működik. Az iszlamista többségű parlament Tripoliban van, a másik, többségében szekuláris erőkből álló képviselőház pedig Tobrukban ülésezik. A nemzetközi közösség ezt a testületet ismeri el a törvényhozó hatalom letéteményeseként. Ez a képviselőház szeptember elején kérte fel kormányalakításra az augusztusban lemondott előző miniszterelnököt, Abdalláh asz-Szánit.

Az olajban gazdag észak-afrikai országban a központi vezetés Moammer Kadhafi néhai diktátor hatalmának 2011-es megdöntése óta képtelen volt kiterjeszteni hatalmát az ország egészére, és nem tudta lefegyverezni vagy irányítása alá vonni a forradalom idején verbuválódott különböző fegyveres csoportokat. Az országban azóta teljes káosz uralkodik, hogy májusban Halifa Haftár nyugalmazott tábornok hadjáratot hirdetett a szélsőséges iszlamisták ellen, arra hivatkozva, hogy a kormány képtelen úrrá lenni a helyzeten.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.